Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim kurumlarına yönelik görüşleri: Kahramanmaraş ili örneği
Pre-school teachers' views about pre-school education institutions: Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 600968
  2. Yazar: GÖZDE ÖNER ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN HASAN ATALMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitim kurumları ve okul öncesi öğretmeni, Preschool education, pre-school education institutions, and preschool teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi öğretmenlerine göre okul öncesi eğitim kurumlarının niteliklerini ortaya koyacak geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Çalışmanın örneklemini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 212 okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Ölçeğin geçerliğini tespit etmek için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanırken, güvenirliği için Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda 25 maddelik bu ölçek sınıfın fiziki durumu, okulun fiziki durumu, öğretim zamanı, yönetici, ev ziyareti ve destek hizmetler isimli olmak üzere 6 boyutlu olarak bulunmuştur. Ölçeğin tümü için, Cronbach Alpha değeri ise 0.83 olarak bulunurken, bu sınıfın fiziki durumu, okulun fiziki durumu, öğretim zamanı, ev ziyareti, yönetici ve destek hizmetler faktörleri için sırasıyla 0.73, 0.84, 0.74, 0.78, 0.93 ve 0.71 olarak bulunmuştur. Ayrıca çalışmada okul öncesi eğitim kurumlarının durumlarının okul öncesi öğretmenlerinin demografik özelliklerine göre nasıl değiştiği de parametrik ve non-parametrik testler uygulanarak araştırılmıştır. Sonuç olarak okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarının fiziki durumunu yetersiz, okullarının fiziki durumunu ise yeterli gördükleri, fakat teneffüs olmamasından öğretim zamanında sorun yaşadıkları görülmüştür. Araştırmada ulaşılan bir diğer sonuç da okul öncesi öğretmenlerinin ev ziyaretlerinden faydalı buldukları ve ailelerden bu konuda destek gördükleridir. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin okul yöneticilerinin niteliklerinden ve yöneticilik faaliyetlerinden memnun oldukları görülmüştür. Bütün bunlara ek olarak okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarında destek eğitim personeli bulunmasını istedikleri ve bu personelin de belirli bir niteliğe sahip olması gerektiğini belirttikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable scale that will reveal the characteristics of preschool education institutions according to preschool teachers. The sample of the study consists of 212 preschool teachers working in preschool education institutions affiliated toMinistry of National Education in Kahramanmaraş province in 2018-2019 academic year. While exploratory factor analysis was applied to determine the validity of the scale, Cronbach Alpha reliability coefficient was calculated for the reliability of the scale. As a result of the analysis, this 25-item scale was found to be 6-dimensional: physical condition of the class, physical condition of the school, teaching time, administrator, home visit and support services. For the whole scale, Cronbach's Alpha value was found to be 0.83, while the physical status of the class, the physical condition of the school, the time of instruction, home visit, administrator and support services were 0.73, 0.84, 0.74, 0.78, 0.93 and 0.71, respectively. In this study, it is also investigated how preschool teachers' problems of preschool education institutions change according to demographic characteristics of preschool teachers by applying parametric and non-parametric tests. As a result, pre-school teachers considered the physical condition of their classrooms inadequate and the physical condition of their schools adequate, while it was observed that they had problems during the teaching time due to lack of recess. Another conclusion reached in the study was that preschool teachers found it beneficial from home visits and received support from families. In addition, preschool teachers were found to be satisfied with the qualifications of school administrators and their managerial activities. In addition to all these, it was observed that preschool teachers wanted to have support training staff in their classrooms and stated that these staff should also have a specific qualification.