Okul öncesi eğitimde kutlama ve anma etkinliklerine yönelik veli ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examination of parent's and teacher's opinions for celebrations and memorial activities in preschool education
  1. Tez No: 817477
  2. Yazar: HAMİDE YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Programı, Kutlama ve Anma Etkinliği, Belirli Gün ve Haftalar, Preschool Education, Preschool Program, Celebration and Memorial Activities, Specific (Speacial, National, Certain) Days and Weeks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın genel amacı okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan kutlama ve anma etkinliklerine yönelik veli ve öğretmenlerin görüşlerini incelemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde amaçlı örnekleme türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemini Adıyaman ili Kahta ilçesine bağlı anaokulları ve bağımsız anasınıflarında görev yapan 25 okul öncesi öğretmeni ile 20 veli oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2022-2023 eğitim öğretim yılında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve doküman incelemesi yapılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini arttırmak için katılımcı teyidi ve uzman incelemesi gibi yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; kutlama ve anma etkinlikleri ile ilgili kazanımların 13'ü sosyal ve duygusal gelişim, 8'i bilişsel gelişim, 8'i dil gelişim ve 3'ü motor gelişim alanında bulunmaktadır. Belirli gün ve haftaların çoğunlukla, milli ve kültürel değerlerimizi benimsettiği ifade edilmiştir. Belirli gün ve haftalarda en sık pano hazırlama, müzikli dans gösterileri ve yeme içme etkinlikleri yapıldığı tespit edilmiştir. Etkinlikler sırasında öğretmenlerin çoğunlukla çocukların çabuk yorulması ve sıkılması ile malzeme sıkıntısı, velilerin ise çocukların yaramazlığından kaynaklı sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Bu anlamda öğretmenler ve velilere yönelik eğitimler düzenlenebilir. Belirli gün ve haftalara yönelik kazanımlar incelenerek programda güncellemeler yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to examine the opinions of parents and teachers about the celebrations and memorial activities in pre-school education institutions. The research was carried out using the phenomenology design, which is one of the qualitative research methods. In determining the sample of the research, maximum diversity sampling, one of the purpose sampling types, was preferred. The sample of the research consists of 25 preschool teachers and 20 parents working in kindergartens and independent kindergartens in the Kahta which is a district of Adıyaman. The data of the research were collected in the 2022-2023 academic education year. Semi-structured interview form and document review developed by the researcher were used as data collection tools. Content analysis were used to analyze the collected data. Methods such as participant confirmation and expert review were used to increase the validity and reliability of the study. As a result of the research; 13 of the achievements related to celebration and commemoration activities are in the field of social and emotional development, 8 cognitive development, 8 language development and 3 motor development. It has been stated certain days and weeks are mostly important days for the children to learn about our national and cultural values. It has been determined that board preparation, musical dance shows are the most common activities on certain days and weeks, and free time activities like picnic and party. During the activities, it was determined that the teachers mostly experienced problems due to the fatigue and boredom behaviours of the children and the shortage of materials, while the parents had problems due to the misbehavior of the children. In this sense, trainings can be organized for teachers and parents. The program can be updated by examining the achievements for certain days and weeks.