Okul yöneticilerinin bireysel yenilikçilik algılarının sorumluluk duygusu-davranışı ile yöneticilik kaygısı değişkenleri açısından incelenmesi
Investigation of school administrators perception of individual innovation in terms of sense of responsibility and manager anxiety
  1. Tez No: 600977
  2. Yazar: GÜLŞEN ÇİÇEKLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN VOLKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Kaygı, Bireysel Yenilikçilik, Sorumluluk Duygusu ve Davranışı, Manager, Anxiety, Individual Innovation, Responsibility Feeling and Behaviors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, okul yöneticilerinde bireysel yenilikçilik algılarını, sorumluluk duygusu-davranışı ile yöneticilik kaygısı değişkenleri açılarından incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Rize ilinde MEB'e bağlı okullarda görev yapmakta olan 80 müdür, 17 Müdür başyardımcısı, 53 Müdür yardımcısı olan 150 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Bireysel Yenilikçilik Ölçeği, Sorumluluk Duygusu Ve Davranışı Ölçeği, Yönetici Kaygısı Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 istatistik programı kullanılmış olup bu araştırma nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel araştırma yöntemi kapsamında belirlenen türü ise ilişkisel tarama modelidir. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan okul idarecilerinin toplam bireysel yenilikçilik algıları ile sorumluluk duyma-sorumlu davranma ve yönetici kaygısını anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the perspection of individual innovation, sense of responsibility and management anxiety among school administrators. The study consists of 80 principals workingin schools affiliated to the Ministry of National Education in Rize province, 17 chief assistants and 150 schooladmimistrators who are 53 asistant asistants. Individual Innovation Scale; Sense of responsibility and behavior scale, Executive Anxiety scale and Demograpic ınformation Form were used. SPSS 24 statistical program was used in the analysis of the data and this research was carried out with quantitative research method. As a result of the research, it was determined that there is a positive relationship between total individual perceptions and responsible and responsible behaviors of the school administrators participating in the research.