Üst çene gömük kanin dişlerin lokalizasyon ve patolojilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the localization and pathologies of impacted maxillary canines using cone beam computed tomography
- Tez No: 945104
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ALPÖZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: maksiller, gömük kanin, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, kök rezorpsiyonu, sınıflandırma, maxillary, impacted canine, cone beam computed tomography, root resorption, classification
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntüleri kullanılarak üst çene gömük kanin dişlerin lokalizasyonlarının, kemikte yarattığı patolojilerin ve komşu dişteki rezorpsiyon şiddetinin restrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2008-2020 yılları arasında, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Kliniği'nde farklı endikasyonlar nedeni ile çekilmiş 3156 hastanın KIBT görüntüsü incelenmiş ve üst çenede gömük kanin dişi bulunan 134 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Gömük kanin dişlerin lokalizasyonları, vertikal, mezio-distal ve bukko-palatinal pozisyonları Ross ve ark.nın geliştirdiği sınıflandırmaya göre yapılmıştır. Gömük kanin dişin mezio-distal açılanması koronal kesitlerde; bukko-palatinal açılanması ise sagital düzlemde ölçülmüştür. Değerlendirilen bu parametreler kullanılarak gömük kanin dişin gömüklük şiddeti skoru oluşturulmuştur. Kanin dişin komşu dişin kökünde meydana getirdiği rezorpsiyonun şiddeti, 3D-LORTS sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Gömük kanin dişin komşu dişte oluşturduğu rezorpsiyon miktarı; vertikal düzlemdeki derinliği, transversal düzlemdeki derinliği ve yayılımı değerlendirilerek elde edilen toplam skora göre rezorpsiyon şiddeti belirlenmiştir. Bulgular: Cinsiyetin maksiller gömük kanin dişin konumu (sağ/sol) üzerindeki etkisi incelendiğinde, cinsiyet ile gömük dişin yönü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. (p>0.05). Erkeklerde gömüklük şiddeti ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark bulunmazken, kadınlarda orta derecede gömüklük durumunun ki-kare testine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek gözlenmiştir. (p0.05) Cinsiyet ile rezorpsiyon şiddeti arasındaki ilişki incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (p>0.05). Kanin dişin gömüklük şiddeti ile rezorpsiyon gözlenen diş tipi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir (p0.05). Santral dişlerde rezorpsiyon gözlendiğinde, rezorpsiyon şiddetinin az veya orta düzeyde olduğu gözlenmiştir. Lateral dişlerde rezorpsiyon izlendiğinde, rezorpsiyonun şiddetinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kanin diş kaynaklı rezorpsiyon gözlenen diş tipi ile rezorpsiyon gözlenen dişlerin rezorpsiyon şiddet skorları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (p0.05). Sonuç: Üst çene gömük kanin dişlerin gömüklük prevalansının kadın bireylerde daha fazla olduğu ve kanin dişlerin en sık palatinal konumda yer aldığı izlenmiştir. Maksiller gömük kanin dişin, en sık orta derecede gömüklük şiddetine sahip olduğu ve santral dişlerde rezorpsiyona neden olduğu saptanmıştır. Gömüklük şiddeti ve rezorpsiyon şiddeti arasındaki korelasyonu değerlendirmek için geniş popülasyonlarda yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the localization of impacted maxillary canines, the pathologies they cause in the bone, and the severity of resorption in adjacent teeth using Cone Beam Computed Tomography (CBCT). Materials and Methods: In our study, CBCT images of 3156 patients, taken between 2008-2020 in Ege University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology, for various indications were examined, and 134 patients with impacted maxillary canine teeth were included in the study. The localization of the impacted canines, their vertical, mesiodistal, and bucco-palatal positions were classified according to the classification developed by Ross et al. The mesio-distal angulation of the impacted canine was measured on coronal sections, and the buccopalatal angulation was measured on sagittal planes. Using these evaluated parameters, an impaction severity score of the impacted canine was established. The severity of resorption caused by the impacted canine on the root of the adjacent tooth was evaluated using the 3D-LORTS system. The severity of resorption was determined according to the total score obtained by evaluating the vertical and transversal depth and extent of the resorption. Results: When the effect of gender on the position (right/left) of impacted maxillary canines was examined, no statistically significant difference was found between gender and the direction of the impacted tooth (p>0.05). While no significant difference was found between impaction severity and gender in males; a statistically significant higher incidence of moderate impaction was observed in females according to the chi-square test (p0.05). When the relationship between gender and resorption severity was examined, no statistically significant relationship was observed (p>0.05). When the impaction severity of the canine tooth was compared with the type of tooth in which resorption was observed, a statistically significant relationship was found (p0.05). When resorption was observed in central teeth, the severity of resorption was found to be mild or XII moderate. When resorption was observed in lateral teeth, the severity of resorption was found to be high. When the type of tooth showing resorption due to impacted canines was compared with the resorption severity scores of the affected teeth, no statistically significant relationship was observed (p0.05). Conclusion: It was observed that the prevalence of impacted maxillary canines is higher in females and that the canines are most frequently located in the palatal position. It was determined that impacted maxillary canines most commonly have a moderate level of impaction severity and cause resorption in central teeth. Further studies with larger populations are needed to evaluate the correlation between impaction severity and resorption severity.