Bazı laktik asit bakterilerinin antibiyotik dirençlilik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of antibiotic resistance properties of certain lactic acid bacteria
- Tez No: 601255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEKTA GEZGİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençlilik, Laktik asit bakterileri, Lb. plantarum, Lb. paracasei, Antibiotic resistance, lactic acid bacteria, Lb. plantarum, Lb. paracasei
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Laktik asit bakterileri (LAB); doğada fermentatif, fakültatif, anaerob ve aerotolerant özelliklere sahip geniş bir mikroorganizma grubudur. LAB'ın çeşitli fermentasyonlar açısından da önemli bir yere sahip oldukları bilinmektedir. LAB' lar antibiyotiklere maruz kalma durumlarında farklı direnç genleri geliştirirler ve bu genler gıda tüketimi ile tüketicilerde antibiyotik direnç belirleyicilerin yayılımı açısından vektör niteliği taşıyabilmektedir. BesinBu çalışmada fermente ürünlerden izole edilmiş ve tanımlamaları yapılmış Lactobacillus plantarum (9) ve Lactobacillus paracasei (2) izolatlarının antibiyotik dirençlilikleri fenotipik ve genotipik yöntemlerle araştırılmıştır. LAB izolatlarının göstermiş olduğu en yüksek direncin kanamisin (%100), streptomisin (%100), gentamisin (%100), penisilin (%100) antibiyotiklerine karşı olduğu belirlenmişitr. Ayrıca eritromisin (%91), rifampisin (%91), ampisin (%91), tetrasiklin (%72), vankomisin (%72) antibiyotiklerine karşı da önemli oranlarda dirençlilik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lactic acid bacteria (LAB); is a large group of microorganisms with fermentative, facultative, anaerobic and aerotolerant properties in nature. LAB is known to have an important place in terms of various fermentations. LAB's develop different resistance properties when exposed to antibiotics, and with consumption of foods these genes responsible for resistance may act as a vector for spreading of antibiotic resistance indicators for consumers. In this study, the antibiotic resistance of isolated and identified Lactobacillus plantarum (9) and Lactobacillus paracasei (2) isolates from fermented products were investigated by phenotypic and genotypic methods. The highest resistance of LAB isolates was found to be against antibiotics kanamycin (100%), streptomycin (100%), gentamicin (100%), chloroamphenicol (100%), and penicillin (100%). In addition, significant resistance to erythromycin (91%), rifampicin (91%), ampicillin (91%), tetracycline (72%) and vancomycin (72%) was determined.