Theoretical analysis of small fullerenes
Üçlü fulleren sistemlerinin teorik analizi
- Tez No: 601316
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BÜYÜKMUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Küçük Fullerenler, Yoğunluk Fonksiyonel Teori, Hartree Fock Yaklaşımı, PM6, NBO Analizi, Small Fullerenes, Density Functional Theory, Hartree Fock Approximation, PM6, NBO Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÜÇLÜ FULLEREN SİSTEMLERİNİN TEORİK ANALİZİ Neda Taghlib ABDULKAREEM Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2019 Danışman: Prof. Dr. Zeki BÜYÜKMUMCU ÖZET Bu çalışmada, üç farklı teorik metot kullanılarak küçük fullerenlerin teorik analizi gerçekleştirildi. Bu amaçla kullanılan üç metot DFT fonksiyoneli M062X, Hartee-Fock yaklaşımı ve semiemprik PM6 metodu. İlk olarak C20, C24, C26, C28, C30, C32, C34, ve C36 yapılarını içeren küçük fullerenlerin geometrisi bu üç metotla optimize edildi. Optimize edilmiş geometrilerinin ortalama bağ uzunlukları temelinde karşılaştırılması yapıldı. Daha sonra bu optimize edilmiş geometriler kullanılarak atomlaşma enerjileri, yük dağılımları ve sınır orbitalleri analiz edildi. Moleküllerin elektronegativite ve sertlik değerleri sınır orbital enerji düzeyleri kullanılarak hesaplandı. NBO analizi kullanılarak moleküllerdeki atomların natürel elektron dağılımları hesaplandı ve kaşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
THEORETICAL ANALYSIS OF SMALL FULLERENES Neda Taghlib ABDULKAREEM Erciyes University Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, October 2019 Supervisor: Prof. Dr. Zeki BÜYÜKMUMCU ABSTRACT In this study, the theoretical analysis of small fullerenes has been performed employing three different theoretical methods. The three methods used for this purpose are M062X functional of DFT, Hartee-Fock approximation and semiempirical PM6 method. First of all, six small fullerenes including C20,C24,C26,C28,C30,C32,C34, and C36 were optimized using these three methods. The comparison of their optimized geometries has been done on the basis of the average of the bond lengths. Then, atomization energies, charge distributions and frontier orbitals were analyzed using these optimized geometries. Electronegativities and hardnesses of the molecules have been calculated using frontier energy levels. Natural electron configurations of the atoms in the molecules were calculated and compared by means of NBO analysis.