Stratejik inovasyonun organizasyon başarısına etkisi
The effect of strategic innovation on organizational success
  1. Tez No: 601382
  2. Yazar: ALPER CAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Strateji, Stratejik inovasyon, Organizasyon, Innovation, Strategy, Strategic Innovation, Organization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, çeşitli makaleler, kitaplar, ders notları, röportajlar ve daha önce incelenmiş örneklerden yola çıkılarak hazırlandı. Çalışma bu alandaki uygulamalara destek olmayı amaçlayan bir kaynak ortaya koymayı hedefledi. Çalışmada, inovasyon, strateji, yönetim kavramlarının köken ve açılımları detaylı olarak incelendi. İnovasyon türleri arasında stratejik inovasyonun ayırt edici özellikleri ortaya koyuldu. Organizasyon kavramı çerçevesinde, stratejik inovasyonun konumlandırılmasıyla birlikte organizasyonda yer aldığı süreçler ve bu süreçlerin oluşturacağı çıktılara olan etkileri incelendi. Çalışmada, düzen bozucu inovasyon olarak tabir edilen stratejik inovasyonun, organizasyonun örgütsel süreçleri, finansal yapısı, pazarlama ve üretim süreçleri bağlamında yarattığı değişimin, sonuç odaklı olumlu veya olumsuz etkileri incelendi. Bu çalışma ile, objektif bir yaklaşımla, teori ve uygulama temelinde hazırlanan röportaj soruları organizasyonların çeşitli kademelerinde çalışan saha aktörlerine yöneltildi. Gelen yanıtlar üzerinden mevcut durum analiz edildi. Yapılan röportajlar sonucunda ulaşılan ortak tahayyül ile çalışma pekiştirilerek, stratejik inovasyonun organizasyon başarısına dair saha uygulamaları temelli çıktılarına ulaşıldı. Sonuç olarak, stratejik inovasyonun organizasyon süreçlerine olumlu etki ettiği, yaşanabilecek bazı olumsuzluklara rağmen, çoğunlukla yaratılan yeni ürün ya da hizmet ile organizasyonun yetkinlik ve kapasite geliştirmesini sağladığı sonucu elde edildi.
Özet (Çeviri)
This study is based on various articles, books, lecture notes, interviews, and previously studied examples, aiming to provide a resource that supports practices in this field. The origin and evolution of the concepts of innovation, strategy and management have been examined in detail and characteristics that distinguish strategic innovation from other types of innovation are revealed. Within the framework of the concept of organization, the processes where strategic innovation takes place in the organization and the impacts on the outcomes that are led by these processes were investigated. The study examined the result-oriented positive or negative effects of the change created by strategic innovation, which is also called disruptive innovation, in the context of the organizational processes, the financial structure, and the marketing and production processes of the organization. The field actors that are working at various levels of the organizations were interviewed with a series of questions prepared on the basis of the theory and the practice, with an objective approach. The existing situation was analyzed using the answers that were obtained. The study was strengthened with the collective imagination that was reached through the interviews and results that are based on field applications, concerning the organizational success of strategic innovation were obtained. As a result, it has been concluded that strategic innovation has a positive effect on all processes of the organization, and despite the problems that may occur, the new product or service that has been created usually improved the competence and capacity of the organization.