Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3 kasım 2002 ve 24 haziran 2018 genel seçim beyannamelerinin muhafazakâr kimlik inşası ve dönüşümü açısından karşılaştırılması
Comparison of the Justice and Development Party's 3rd november 2002 and 24th june 2018 general election declarations in terms of conservative identity building and transformation
- Tez No: 601496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, Siyasal Bilimler, Public Relations, Psychology, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Siyasal Kimlik, Kimlik İnşası ve Dönüşümü, Muhafazakârlık, Adalet ve Kalkınma Partisi, Identity, Political Identity, Identity Construction and Transformation, Conservatism, Justice and Development Party
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından siyasal kimlik olarak inşa edilmeye çalışılan muhafazakârlığın inşa ve dönüşüm sürecini incelemektedir. Çalışmanın birinci bölümde kimlik kavramıyla alakalı konulara yer verilmiş, kimliğin günümüz toplumları için neden önemli olduğundan ve kimlik türlerinden bahsedilmiştir. Kimlik türlerinin ve oluşma aşamalarının üzerinde durulduktan sonra siyasal kimlik açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümünde ise muhafazakârlık kavramına ve geçmişine dair konular incelenmiş ve muhafazakârlığın temel ilkleri açıklanmaya çalışılmıştır. Nihai bölümde ise Ak Parti dönemi muhafazakârlık anlayışının inşa ve dönüşüm süreci ortaya koymak amacıyla; 3 Kasım 2002 ve 24 Haziran 2018 genel seçim beyannameleri analiz edilmiştir. Çalışmanın bu aşamasında doğru neticeler elde etmek ve konuyu derinlemesine incelemek için nitel içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda, literatürden de yararlanılarak muhafazakârlık söyleminin anlam katmanlarını tespit edecek şekilde alt kategoriler oluşturulmuş, daha sonra bu alt kategoriler birbirleriyle ilişkilendirilerek; muhafazakâr parti kimliği inşası, muhafazakâr devlet kimliği inşası ve muhafazakâr toplum kimliği inşası şeklinde üç temel kategori haline getirilerek, kimlik inşası açısından analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesinde Ak Parti dönemi muhafazakâr kimlik inşa ve söylem şekillerinin başlangıcından günümüze farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the construction and transformation process of conservatism which is tried to be constructed by the Justice and Development Party as a political identity. In the first part of the study, the issues related to the concept of identity are given, why identity is important for today's societies and types of identity are mentioned. After focusing on the types of identity and its formation, political identity was tried to be explained. In the second part, the issues related to the concept and history of conservatism are examined and the basic principles of conservatism are tried to be explained. In the final section, in order to put forward the process of construction and transformation of the concept of conservatism in the Ak Party period; 3 November 2002 and 24 June 2018 general election statements were analyzed. At this stage of the study, qualitative content analysis technique was used to obtain accurate results and to examine the subject in depth. In this direction, subcategories were formed in order to determine the meaning layers of the discourse of conservatism by making use of the literature. the construction of conservative party identity, the construction of conservative state identity and the construction of conservative community identity were divided into three main categories, and analyzed in terms of identity construction. As a result of the analysis, it was concluded that the forms of conservative identity and discourse in the AK Party period differed from the beginning to the present day.