Enderunlu Hâmid Dîvânı sözlüğü[Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük]
Enderunlu Hâmîd's Dîvân glossory[Concordance and functional glossory]
  1. Tez No: 601516
  2. Yazar: BETÜL KARAYIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, Bağlam, Enderunlu Hâmîd Dîvânı, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Dictionary, Context, Enderunlu Hâmîd's Dîvân, Contextual Directory, Functional Dictionary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 829
Özet
Bu çalışmada, 18. yy Enderûn şairlerinden asıl adı Mehmet olan Enderûnlu Hâmîd'in Dîvân'ı sözcük bağlamı çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmamızdaki amaç, Enderûnlu Hâmîd Dîvânı'ndaki sözcüklerin tek tek incelemesinin yapılması ve bu sözcüklerin değişen bağlamlarından hareketle anlamlar verilerek sözlük biçiminde sunumudur. Dîvân şiirinin her açıdan klâsik anlayışı içinde kalan Hâmid, yaşadığı dönemdeki edebî anlayışların özelliklerini Dîvân' ında birinci derecede gösteren bir şair değildir. Çalışmada Prof. Dr.İbrahim Halil Tuğluk tarafından hazırlanan“Enderunlu Hâmîd Dîvânı İnceleme- Metin”adlı çalışma ele alınmıştır. Enderunlu Hâmîd Dîvânı'nda yer alan sözcükler üzerinde durulmuş, araştırmamızın temel konusu olan sözcük bağlamı kavramına değinilmiş, anlamın bağlama göre değişkenlik ve farklı çağrışımlar kazandığı gösterilmeye çalışılmış, düzenlenen sözcüklerle Enderunlu Hâmîd'in üslup özellikleri belirlenmeye çalışılmış ve sonuç bölümünde de inceleme hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, Enderunlu Hâmîd Dîvânı'ndaki söz varlığından faydalanarak anlamın bağlama göre nasıl değiştiği ve nasıl anlamlar kazandığı, şairin kullandığı dil ve üslup özellikleri belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the 18th century Enderun poets, whose real name is Mehmet, was studied within the framework of the word asıl The Dîvân of Enderunlu Hâmîd tahmin. The aim of our study is to analyze and edit the words in the Enderunlu Hâmîd Vocabulary and to present them in the form of a dictionary in terms of changing contexts. Hâmid, who is within the classical understanding of Dîvân poetry in every aspect, is not a poet who showed the characteristics of literary understanding in his period in the first degree in Dîvân. In this study, the study titled Enderunlu Hâmîd dervish which was prepared by Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk is studied. The words of Enderunlu Hâmîd are emphasized and the concept of word context, which is the main subject of our research, has been mentioned. it is made. As a result, it has been tried to explain how meaning has changed according to context by using the vocabulary in Enderunlu Hâmîd, and the language and stylistic features used by the poet.