Safvet Mustafâ efendi'nin Hidâyet-i Mübtedîyân ve Miftâh-ı Lûgat-ı Osmâniyân adlı eseri: Metin-terimler dizini-genel dizin-tıpkıbasım
Hidâyet-i Mübtedîyân ve Miftâh-ı Lûgat-ı Osmâniyân
- Tez No: 601527
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN SAĞOL YÜKSEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, Mustafâ Safvet, Hidâyet-i Mübtedîyân ve Miftâh-ı Lûgat-ı Osmâniyân, Türk grameri, Grammar, Mustafâ Safvet, Hidâyet-i Mübtedîyân and Miftâh-ı Lûgat-ı Osmâniyân, Turkish grammar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
Çalışmamızın konusu olan Mustafâ Safvet Efendi tarafından 19. yüzyılda Mısır'da yazılan Hidâyet-i Mübtedîyân ve Miftâh-ı Lûgat-ı Osmâniyân adlı eser bir fihrist, bir mukaddime ve yedi baptan oluşur. Eser, medrese öğrencileri için yazılmış, 97 sayfalık Arapça-Türkçe bir dil bilgisi kitabıdır. Yazar, önce fihrist kısmını vermiş, sonra eserini kaleme alma sebeplerini açıklamış, daha sonra baplar halinde eserini yazmıştır. Her babı kendi içinde çeşitli derslere ayırmış, dersleri Arapçadan Türkçeye izah etmiştir. Mustafâ Safvet, eserini tablolar halinde oluşturmuş ve eserin sonunda alıştırma mahiyetinde karşılıklı konuşmalara yer vermiştir. Söz konusu gramer kitabı; Metin, Terimler Dizini, Genel Dizin, Tıpkıbasım olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The work called“Hidâyet-i Mübtedîyân ve Miftâh-ı Lûgat-ı Osmâniyân ”subject of our work, written by Mustafâ Safvet Efendi in Egypt in the 19th century, consists of in index and a preface and seven chapters. The work, written for students of madrasah, is an Arabic-Turkish grammar book including 97 pages. Firstly, the outhor gove the index part, then exploined the reosans for writing his work, later he wrote his own work with. Part he divided each part into various courses with it self and explained the lessons from Arabic to Turkish. Mustafâ Safvet, created his work of art in the from of tables and at the end of the work as on exercise in the from of conversations. The grammar book in question was examined as a text, glossary, index, facsimile.