Konut ve çatılı işyeri kiralarında kira sözleşmesinin dava yoluyla sona ermesi
Termination of the lease agreement by case in residential and roofed workplace rents
- Tez No: 601535
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ SERMET SAYIN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kira Sözleşmesi, Konut Kirası, Tahliye, Tahliye Davası, Kiracı, Lease Contract, Residential Lease, Evacuation, Evacuation Lawsuit, Tenant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmanın konusu, konut ve çatılı işyeri kiralarının tahliye davası yoluyla sona erdirilmesidir. TBK'nın madde 350 ile 356 hükümleri arasında kira sözleşmesinin dava yoluyla sona ermesi hükümleri düzenlenmiştir. Konut ve çatılı işyeri kiraları hem kiracıdan kaynaklanan nedenlerle hem de kiraya verenden kaynaklanan nedenlerle sona erebilmektedir. Kiraya verenin ve eşinin, altsoy, üstsoy ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı nedeniyle tahliye, yeni malikin gereksinimi nedeniyle tahliye ve yeniden inşa ve imar nedeniyle tahliye kiraya verenden kaynaklanan sona erme nedenleridir. Konut ve çatılı işyeri kiralarının dava yoluyla sona erdirilmesi başlığı altındaki kiracıdan kaynaklanan sebepler ise TBK'nın 352. maddesinde üç fıkra halinde düzenlenmiştir. Bunlar; yazılı tahliye taahhüdü, iki haklı ihtar ve kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin oturmaya elverişli konutunun bulunmasıdır. Çalışmada, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin sona ermesine ilişkin TBK'nın getirdiği düzenleme, mülga 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un ve mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu hükümleriyle karşılaştırılmak suretiyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is centred on“Termination of rental contracts as a consequence of reasons caused in the rental contracts of residential and roofed workplaces”. Provisions relating to the termination of the lease contract through remedies have been issued between the provisions of Articles 350 and 355 of the Turkish Code of Obligations.The rent of the houses and work places may be lasted because of reasons either sourced from the owner or the tenant. The reasons sourcing from the owner are defined as the people who the owner or spouse has to care as child or parent need, requirements of the new owner may cause evacuation. Specifically, the reasons arising from tenants are outlined in three paragraphs in the Article 352 of Turkish Code of Obligations under the title of 'ending the rental agreement of residential and roofed workplaces through litigation'. These consist of written eviction commitments, including two rightful warnings a tenant or their spouse receive in his/ or her own residence. In this study, termination provisions of TCO regarding lease contracts on residential and roofed business premises were evaluated comparing with abolished Acts Numbered 6570 and 818.