Representation of female madness in The Woman in White and Lady Audley's Secret
The Woman in White ve Lady Audley's Secret romanlarında kadın deliliğinin yansıması
- Tez No: 601636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE SABANCI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın deliliği, Viktorya dönemi kadınları, sansasyon romanları, Beyazlı Kadın, Lady Audley'in Sırrı, female madness, Victorian women, sensation novels, The Woman in White, Lady Audley's Secret
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez, delilik ve kadınlar arasındaki ilişkiyi inceleyecek ve ataerkil toplumda kadınların nasıl baskı altına alınacağını araştıracaktır. Wilkie Collins'in The Woman in White (1859) ve Mary Elizabeth Braddon'ın Lady Audley's Secret (1862) romanlarındaki kadın karakterler incelenerek ataerkilliğe uyumsuzluklarının“kadın hastalıkları”olarak etiketlenme yollarını ele alacaktır. Collins ve Braddon, Victoria döneminin en bilinen sansasyon romanları olan bu iki romandaki kadınların Victoria toplumundaki rolünü yansıtıyor. Ayrıca, bu çalışma, ataerkil bir söylemde kadın hastalığı olarak görülen deliliğin, Victoria toplumundaki kadınların baskılanmasının bir aracı olarak kullanıldığını savunmaktadır. Giriş, bir delilik öyküsünü ve neden özellikle Viktorya dönemi döneminde kadınlarla ilişkilendirildiğini ve esas olarak Elaine Showalter'ın Female Malady (1985) kitabı referans alınarak deliliğin nasıl dişileştirildiğini ele almaktadır. İlk bölüm, kadınların deliliğinin sosyal olarak nasıl kurgulandığını ve tanımlandığını tartışmaktadır ve Collins'in The Woman in White adlı romanında kadın karakterlerin sosyal tehdit olarak görüldüğünde dışlanıp, deli olarak nitelendirildiğini göstermektedir. Başka bir deyişle, bu bölüm, Victoria ataerkil toplumundaki uyumsuz kadınlara baskı yapmak için deliliğin nasıl yeniden yapılandırıldığını gösterecektir. İkinci Bölüm, kadın deliliğinin Mary Elizabeth Braddon'ın Lady Audley's Secret romanındaki yansımasını inceler. Bu bölümde, ilk bölümden farklı olarak, romanın kadın karakterlerinin, kurtuluşlarına açılan bir kapı ve çirkin toplum kurallarının baskıcı ataerkil sözleşmelerine karşı bir ayaklanma olarak deliliğe başvurdukları tartışılacaktır. Sonuç bölümünde ise söz konusu iki romanda deliliğin tasvir edilme yöntemlerini karşılaştırılmaktadır. Tez, deliliğin biyolojik veya fiziksel olarak kadın hastalığı olmadığı, bunun yerine, erkeksi ve ataerkil normların egemen olduğu bir toplumda kadınların baskılanmasını örtbas etmek için bir tür peçe olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis will examine the connection between madness and women and will explore how women are oppressed in patriarchal society. It will address the ways through which their preoccupations and non-conformism to patriarchy are labeled as“female malady”by looking at Wilkie Collins' The Woman in White (1859) and Mary Elizabeth Braddon's Lady Audley's Secret (1862). Collins and Braddon reflect the role of women in the Victorian society in these two novels which are the most well-known sensation novels of the Victorian period. Also, this study will argue that women's madness which is seen as woman disease in a patriarchal discourse is exploited as a means of suppression of women in the Victorian society. The introduction includes a history of madness and why it is associated with women especially in the Victorian period and why it is feminized by drawing mainly upon Elaine Showalter's The Female Malady (1985). The first chapter will explore how women's madness is socially constructed and defined and will argue that its treatment is only through considering mad women as social threat and outcast, as best manifest in Collins' The Woman in White. In other words, this chapter will demonstrate how madness is re-engineered to oppress non-conformist women in the Victorian patriarchal society. Chapter Two will examine the ways through which women's madness is reflected in Mary Elizabeth Braddon's Lady Audley's Secret. In this chapter, unlike the first chapter, it will be argued that female characters of the novel resort to madness as a gateway to their liberation and a revolt against oppressive patriarchal conventions of the time society rules. Conclusion will be devoted to comparing and contrasting the ways through which madness is portrayed in the two novels in question. The thesis will conclude that madness is not biologically or physically female disease, instead it is a kind of veil to cover up suppression of women in a society dominated by masculine and patriarchal norms.