Türkiye belediyelerinde sosyal politika uygulamaları: Mezitli ve Toroslar belediyeleri karşılaştırması
Türki̇ye beledi̇yeleri̇nde sosyal poli̇ti̇ka uygulamalari: Mezi̇tli̇ ve Toroslar beledi̇yeleri̇ karşilaştirmasi
- Tez No: 601767
- Danışmanlar: PROF. CEMAL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Devlet, Sosyal Belediyecilik, Sosyal Hizmet, Mezitli Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Social Policy, Social State, Social Municipalism, Social Services, Mezitli Municipality, Toroslar Municipality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde yaşanan küreselleşme süreci ve Neo-liberal politikaların etkisiyle, yoksulluk ve toplumsal eşitsizliklerle mücadelede, sosyal politikaların devlete olan mali yüklerinin devleti krize sokmuş olması, ulus devletlerin sosyal devlet olmanın gereksinimlerini karşılayamaz hale gelmesi vb. sebeplerle ulus devletlerin sosyal politikalar üzerindeki etkisi azalmış ve merkezi hükümetler karşısında yerel yönetimler güçlendirilmiştir. Yerel yönetimler, sosyal politikaları ve hizmetleri, mahalli sorumluluğa sahip olarak yerine getiren ve topluma en yakın olan kamu yönetim birimleridir. Bu anlayış çerçevesince, merkezi idarenin yerel yönetimlere devrettikleri görev alanlarından biri de sosyal politika ve hizmetler alanı olmuştur. Bu çalışmada, yerel yönetimlerin en temel birimlerinden olan belediyelerin, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, sosyal politikaların sağlanmasındaki rol ve etkinliği ile sosyal politika uygulamaları incelemiştir. Bu kapsamda, 2014 yerel seçimleri sonrası Mersin ili, Mezitli ve Toroslar Belediyelerinin yerel halka yönelik sosyal politika uygulamaları ele alınmış olup, mülakat tekniğinin kullanıldığı alan çalışması ile yerel yönetim temsilcilerinin görüşlerine başvurulmuştur. Belediyelerin, sosyal politikalarını belirlemesi ve uygulaması sürecinde, yerel halkın, sosyo-kültürel, ekonomik, siyasi ve demografik yapı farklılığından kaynaklı sosyal politikalarındaki değişim incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays with the effect of globalization process and neo-liberal politics, nation-states effects on social policies decreased and central governments. Sınce nation states went through crisis because they could not cope with poverty, social inequalities, their financial burden and perform as a social state. The impact of nation-states on social policies has been diminished and local governments were powered with respect to central governments. Local governments which perform social policies and services with local responsibility are the closest public administration unity to the society. With this understanding social policy and service are a is one of the responsibilities that are consigned to local governments by central administrations. In this study, municipalities that are the main units of local governments, are studied with respect to their social policy roles, effectiveness and practices within the scope of social municipalism understanding. İn this context, social policy practices for local people are discussed in province of Mersin, Municipalities of Mezitli and Toroslar after the local elections in 2014 ande the opinions of local administrators were consulted with the field study where interview technique was used. The change of social policies that are assigned and applied are studied with respect to local people's socio-cultural, economic, political and demographic structure. Even though Mezitli and Toroslar Municipalities have similar and different practices regarding their own dynamics, they adopted social municipalism understanding and carried out successful projects.