Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulları yeniden yapılandırma sürecinde ortaokul yöneticilerinin karşılaştığı sorunların bazı değişkenler açısından incelenmesi
The investigation of the issues of The Ministry of National Education in the restructuring of the schools in terms of some variables
- Tez No: 601808
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yönetimi, Yönetim sorunları, Okul yöneticisi, School management, Management problems, School administrators
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada; ortaokullarda yaşanan sorunların belirlenmesi ve bu sorunların öğretmen, öğrenci, okul iklimi ve okul ile ilgili bazı değişkenler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Yozgat ili merkez ve ilçelerinde yer alan resmi ortaokullar, henüz ayrılmamış ilkokul-ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında çalışan yöneticiler (N=241) (131 müdür,110 müdür yardımcısı) oluşturmuştur. Veri toplama amacıyla; yönetici problem tarama anket formu kullanılmıştır. Anket formu yöneticinin; cinsiyetini, görev türünü, kıdemini, görev yaptığı okulun yaşını, öğretmen ve öğrenci sayısını ve veli ekonomik durumunu belirleyen 7 faktör ve öğretmenlerden kaynaklı sorunlar, okul ikliminden kaynaklanan sorunlar, öğrencilerden kaynaklanan sorunlar, yönetimden kaynaklanan sorunlar ve okul binasından kaynaklanan sorunları yöneticilerin görüşleri ile tespit etmeyi amaçlayan 34 faktör içeren iki bölümden oluşmuştur. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 24.0 programı kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde gruplar arasındaki farkları belirlemek amacıyla ki kare testi uygulanmıştır. Yöneticilerin görüşleri, cinsiyet, görev türü, kıdem, öğrenci sayısı, öğretmen sayısı, bina yaşı ve veli ekonomik durum değişkenlerine bakılarak incelenmiştir. Sonuçlar sunulurken,tüm maddelere ilişkin verilen yanıtların düzeylerini gösteren tablolar oluşturulmuştur. Cinsiyete göre gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan ki kare testi sonuçlarına göre, öğretmenler kendilerini geliştirmede isteksizdir maddesinde istatistiksel olarak ,05 düzeyinde anlamlı farklılık vardır. Bu bulgudan hareketle öğretmenler kendilerini geliştirmede isteksizdir maddesine kadın okul yöneticileri daha az katılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to assess the problems experienced in secondary schools and to evaluate these problems in terms of teachers, students, school climate and some variables related to school. The research's universe was established in the central and counties of Yozgat Province, and the official secondary schools, which have not yet been allocated elementary school-secondary schools and executives working in religion based secondary schools (N = 241) (131 manager, 110 assistant director).To collect data, Administrator Problem Survey form used. SPSS 24.0 program was used to analyze the data collected in the research. The Chi-square test was performed to determine the differences between the groups in analyzing the research data. Gender, task type, seniority, number of students, number of teachers, building age and parent economic status variables are examined with the views of managers. When presenting results, tables have been created that show the levels of replies for all items. According to the Chi-square test results, which are made to determine whether there is a significant difference between groups by gender, the teachers are reluctant to develop themselves, statistically significant differences in the,05 level. With this finding, female school executives have participated less in teachers who are reluctant to develop themselves item.