Salmonellalarda direnç, çoklu ilaç direnç, beta laktamaz aktivitesi, direnç aktarımı ve plazmid profillerinin araştırılması
The Investigation of resistance, multiple drug resistance and beta lactamase aktivitity transfer of resistance and plasmid profiles in salmonellae
- Tez No: 60182
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HAKKI BAHAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Salmonella, Direnç, ESBL, Plazmid, Konjugasyon
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
1. ÖZET Salmonellalarda Direnç, Çoklu İlaç Direnci, Beta Laktamaz Aktivitesi, Direnç Aktarımı ve Plazmid Profillerinin Araştırması Masoumeh ASLANI MEHR f Tüm dünyada tifoidal ve tifoidal olmayan salmonellozlar toplumlar için önemli bir sağlık sorunu yaratmaktadır. Çalışmamızda 46 (%64.8)'sı iki hastane infeksiyonu ve 25(%35.2)'i sporadik olgulardan soyutlanan toplam 71 salmonella kökeni incelemeye alınmıştır. Kökenlerin 47 (%66.3)'si Salmonella typhimurium (S.typhimurium) serotipi olup hastane infeksiyonu sırasında soyutlanan kökenlerin %95.7'sini oluşturduğu saptanmıştır. Sporadik olgularda ise en sık serotip Salmonella typhi (S. typhi) (%44) olarak bulunmuştur. Olguların yaş gruplarına göre serotiplerin dağılımı incelendiğinde yeni doğan ve süt çocukları (0-2 yaş grubu).olguların (%67.6)'ini oluşturduğu ve bu grupta en sık görülen serotipin S.typhimurium (%91.6) olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamındaki tüm kökenler test edilen 29 antibiyotikten en az ikisine, %64.7'si ise 8'den fazla antibiyotiğe dirençli bulunmuştur. Bu oran S.typhimurium kökenlerinde %85.1 ve S. typhi kökenleri için %27.2 olarak saptanmıştır. Denenen antibiyotikler arasında kinolonlar, imipenem ve sefoksitine karşı direnç saptanmamıştır. Kökenlerin 37 değişik direnç paterni oluşturduğu gözlenmiştir. Kökenlerin %94.4'ünün, sefotaksime karşı duyarlılıklarında bir azalma saptanmış olup, %29.6'si sefotaksim ve %35.2'si seftazidime dirençli bulunmuştur. Çalışma kapsamındaki kökenlerin %38'inde genişletilmiş etki alanlı beta laktamazlar (ESBL) varlığı saptanmıştır. Hastane infeksiyonu sırasında iki değişik hastaneden soyutlanan kökenlerde ESBL üretim oranlan %63.6 ve %45.8 saptanırken bu oran sporadik olgulardan soyutlanan kökenlerde %8 olarak bulunmuştur. Çalışmaya alman salmonellalarda büyüklükleri 1.1-210 kb arasında olan, epidemiyolojik özelliklerine göre değişebilen, toplam 13 plazmid ve 21 değişik plazmid profili bulunmuştur. Konjugasyon deneyleri ile salmonella kökenlerinin çeşitli direnç özelliklerini %63.4 oranında alıcı Escherichi coli K12 kökenine aktarabildiği ve en yüksek aktarım oranının S.typhimurium kökenlerinde bulunduğu (%72.3) saptanmıştır. Aktarılan direnç özellikleriabasında ampisilin (%69.2), kanamisin (%67.3) ve kotriraaksazol (%64.8) direnci ilk sıralarda yer aldığı gözlenmiştir. Transkonjugantlarda toplam 7 plazmid ve 7 değişik plazmid profili saptanmış olup bunlar arasında 110(%100), 100 (%100) ve 210 kb'lık (%66.2) plazmidlerin en yüksek oranda aktarılabildiği belirlenmiştir. Salmonella kökenlerinde çoklu ilaç direncinin ve ESBL üretiminin yüksek olması bu infeksiyonların sağaltımında kullanılacak alternatif yeni ilaçların bulunmasına ve bu kökenlerin yol açtığı infeksiyonların ve salgınların araştırılmasına gereksinimini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
2.ŞUMMARY The Investigation of Resistance, Multiple Drug Resistance, Beta Lactamase Activity, Transfer of Resistance and Plasmid Profiles in Salmonellae. Masoumeh ASLANI MEHR The typhoidal and nontyphoidal salmonellosis have been accepted as an important health problem in all over the world. In this study, we investigated a total amount of 71 salmonella isolates of which 46 (64.8 %) were isolated from two nosocomial outbreaks and 25 (35.2 %) were isolated from sporadic cases. Forty-seven (66.3 % ) of the isolates were found as Salmonella typhimurium (S. typhimurium) and this serotype accounted for 95.7 % of the strains isolated from two nosocomial outbreaks. Among isolates that were found in sporadic cases, Salmonella typhi (S. typhi) (44%) was the most common serotype. When the distribution of the serotypes according to the age groups was analyzed, 67.6 % of the cases consisted of premature and infants (ages between 0-2 years) and S. typhimurium was the most common serotype (91.6% ) in this group. Twenty-nine antibiotics were tested in order to determine the susceptibility patterns. All of the isolates were resistant to at least two antimicrobial agents and 64.7 % of the strains were resistant to more than eight antibiotics. The multiple drug resistance rates were 85.1% for S. typhimurium and 27.2 % for S. typhi serotypes. None of the isolates were resistant to quinolones, imipenem and cefoxitin. Among the isolates tested, 94.4 % showed decreased susceptibility to cefotaxime, 29.6 % were resistant to cefotaxime and 35.2 % to ceftazidime. Thirty-seven different resistance patterns were identified.Extended spectrum beta lactamases (ESBLs) were detected in 38 % of the isolates. ESBLs production among strains of two nosocomial outbreaks were 63.6 % and 45.8 %. However; in strains that were isolated from sporadic cases ESBLs positively rate was 8 %. The strains possessed 13 different plasmids (1.1 to 210 kb) that were grouped into 21 differentplasmid profiles according to their epidemiologic properties. The resistance determinants were transferred to the recipient; Escherichia coli K12 strain 63.4 % of the isolates. S.typhimurium strains had the highest rate of transer (72.3 %). Resistance to amipicillin (69.2 %), kanamycin (67.3 %) and co-trimaxazole (64.8 %) were the most frequent markers that were transferred. In the transconjugants, seven plasmids and seven different plasmid profiles where identified and among these the highest transfer rates were observed for 110 (100 %), 100 (100 %) and 210 (66.2 %) kb plasmids. The high rate of multiple drug resistance and ESBL production in salmonellae raises demands of alternative new drugs for treatment of salmonellosis and detailed investigation of these infections and outbreaks. Key words : Salmonella, Resistance, ESBLs, Plasmid, Conjugation.