2007-2018 İzmir ili dış ticaret analizi
The analysis of İzmir's foreign trade in 2007-2018
  1. Tez No: 601833
  2. Yazar: HİLAL AKTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI SEDA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İzmir, Endüstri İçi Ticaret, Karşılaştırmalı Üstünlük, Foreign Trade, İzmir, Intra Industry Trade, Comparative Advantage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde artan uluslararası ticaret ile birlikte Yeni Dış Ticaret Teorilerinden Endüstri içi ticaret oldukça dikkat çekmektedir. 24 Ocak 1980 yılında Türkiye'de İhracata Dayalı Sanayileşme Stratejisi'ne geçilmesi ile dışa açık piyasa ekonomisi kabullenilmiş ve bu strateji dış ticaret hacminin artmasını sağlamıştır. Bu tezin amacı, İzmir ilinin dış ticaret yapısını analiz etmek ve buradan hareketle İzmir'de ticaretin gelişmesine hizmet edecek politika önerilerine ulaşmaktır. Dış ticaret hacmi hem ihracat hem de ithalat verilerinin tamamını ifade ettiği için hacimde meydana gelen artış dış ticaret fazlası olduğunu göstermemektedir. Dışa açık piyasa ekonomisine geçiş ile birlikte ihracatta meydana gelen artıştan daha fazla ithalatta artış olmuştur. Bu durum da dış ticaret açığına neden olmuştur. Teze konu olan ilgili dönemde Türkiye genelinde son 10 yılda her yıl açık söz konusu iken İzmir ili için durum daha olumludur. 2018 yılında açık kapanıp, dış ticaret fazlası verilmiştir. Dış ticaret endekslerinden yararlanılarak İzmir ilinin endüstri içi ticaret yapısına ilişkin özellikleri ve karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu ürün grupları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with increasing international trade, intra-industry trade which is one of the new Foreign Trade Theories is quiete remarkable. At the 24th of JANUARY 1980 , with the transition to export-based industrialization strategy Turkey has accepted the open market economy and increased its foreign trade volume. The aim of this thesis is to analyse the foreign trade structure of Izmir and from this point of view to reach the policy recommendations which serve the development of the trade in Izmir. The increase in foreign trade volume does not always mean that there is a foreign trade surplus.Because foreign trade volume refers to both exports and imports. With the transition in the open market economy, increase in imports was greater than increase in exports.As a result of that, foreign trade deficit occured. The period of this thesis , while Turkey had foreign trade deficit for the last 10 years , it was more positive for Izmir. In 2017, the deficit has disappeared and has appeared surplus. By using the foreign trade indices, properties related to the structure of intra-industry trade of Izmir and the product groups with comparative advantage have been defined.