Türkiye ve dünyada kalkınma-gelir dağılımı-yoksulluk ilişkisi: Ekonometrik bir uygulama
Turkey and in the world development- income distribution- poverty relationship: An econometric application
  1. Tez No: 601852
  2. Yazar: NURTEN ASANDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kalkınma, Gelir Dağılımı, Yoksulluk, Panel Veri Analizi, Economic Development, Income Distribution, Poverty, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünya ülkelerinin ortak gayesi, ekonomik büyümeyle birlikte ekonomik kalkınmanın sağlanması, gelir adaletsizliğinin minimize edilerek yoksulluğun aşağıya çekilmesi ve güvenli bir ortamda huzurlu şekilde yaşamaktır. Ancak, bugün başta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok ülkede bu ortam sağlanamamaktadır. Bu durumun nedeni olarak gösterilen en önemli etken, milli gelirin adaletsiz paylaşılmasıdır. Adaletten uzak gelir dağılımı, yoksulluğu doğurmakta, yoksulluk da beraberinde toplumsal sorunlar meydana getirmektedir. Bu çalışmada, kalkınma, gelir dağılımı ve yoksulluk arasındaki ilişki 2003-2016 yıllarını kapsayan Türkiye dâhil 16 gelişmekte olan ülke için Havuzlanmış En Küçük Kareler (POLS), Sabit Etkiler (FEM), Rassal Etkiler (REM) ve Sistem GMM (SGMM) tahmincileri kullanılarak araştırılmıştır. Kurulan iki ekonometrik modelde yoksulluk bağımlı; kalkınma, gelir dağılımı, enflasyon ve işsizlik oranları bağımsız değişkenler olarak ele alınmıştır. Sistem GMM tahmincisi sonuçlarına göre, yoksulluk değişkeninin kendi gecikmeli değeri iki model için de yoksulluk değişkeni ile anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The common goal of the world countries is to provide economic development with economic growth, to minimize the injustice of income and to reduce poverty and to live in a safe environment. However, this environment cannot be provided in many countries, especially in African countries. The most important factor shown as the reason of this situation is the unfair sharing of national income. The distribution of income away from justice leads to poverty and poverty creates social problems. In this study, the relationship among development, income distribution and poverty is investigated using Pooled Ordinary Least Squares (POLS), Fixed Effects (FE), Random Effects (RE), System Generalized Method of Moments (SGMM) estimators for 16 developing countries including Turkey, covering the years 2003-2016. In the two econometric models established, poverty is dependent; development, income distribution, inflation and unemployment rates are considered as independent variables. According to the results of the system GMM estimator, the lagged value of the poverty variable has been found statistically significant with the poverty variable for both models.