Afganistan'ın elektrik enerjisi sorunları ve çözüm önerileri
Electrical energy problems of Afghanistan and solution suggestions
  1. Tez No: 601948
  2. Yazar: ABDUL QADER RASIKH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ALPER GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Elektrik Enerji, Sorunları, Çözüm Önerileri, Afganistan, Energy Power, Problems, Solution Suggestions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ekonomik olarak üretimin en önemli girdisini oluşturan enerji, geçmişte olduğu gibi bugün de insanoğlunun önemle üzerinde durduğu ve sahip olabilmek için gerektiğinde siyasi ve askeri müdahaleler yapabildiği önemli bir üretim faktörüdür. Dünyadaki enerji kaynakları yavaş yavaş tükenmeye başlamış ve mevcut olanlar da çok değerli hale gelmiştir. Çalışmanın amacı; mevcut bilgiler ışığında Afganistan'da enerji sektörünü incelemek ve yapılan detaylı literatür taramasına göre, dünyada ve Afganistan'da enerji sektörü ile ilgili olarak yapılmış değişik çalışmalardan bulgular ortaya koymaktır. Elde edilen sonuçlar, Afganistan'da giderek tüketimi yerli üretimle karşılamanın mümkün olamayacağını ve dışa bağımlılığın artacağını ve sanayi sektöründe uygulanan fiyatlandırma politikasının uygun olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda; Afganistan'ın içinde bulunduğu durumu görmek ve ekonomik büyümeyi sürdürebilmek açısından enerji sektörüne gereken önemi vermek ve stratejik planlamaları bir an önce gerçekleştirmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Economically, the most important input of production, energy, as in the past, today is a production factor in which human beings have focused on and fought in order to have it. The energy resources in the world have gradually started to be depleted and the existing ones have become very valuable. Purpose of the study is to examine the energy sector in Afghanistan in the light of current information, and to present the findings from various studies about energy sector in the world and in Afghanistan. The results show that, it is not possible to meet the consumption with domestic production in Afghanistan and foreign dependency will increase and the pricing policy applied in the industry is not efficient. In order to maintain economic growth, it is necessary to give the necessary importance to the energy sector and to realize the strategic planning as soon as possible in Afghanistan.