Afrika'da kalkınmada kadınların rolü
The role of women in African development
- Tez No: 601971
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Afrikalı Kadınlar, Kalkınma, Ellen Johnson Sirleaf, Aminata Traoré, Fatou Bensouda, Sahle-Work Zewde, Africa, African Women, Development, Ellen Johnson Sirleaf, Aminata Traoré, Fatou Bensouda, Sahle-Work Zewde
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu tez çalışmasında, Afrika'da kadının toplumsal yerine değinilerek, kıtanın kalkınması noktasında kadınların rolü araştırılmaktadır. Bahsi geçen çalışmada sırasıyla, Afrika'da ekonomi, politika, sanat, spor, aile alanlarında kadınların kalkınmaya katkısı, bu alanlarda başarılı kadın figürleri ve Afrikalı kadınların karşılaştığı başlıca engeller üzerine incelemelerde bulunulmaktadır. Ayrıca bu çalışma, kıtada kadınların neden güçlendirilmesi gerektiğini nedenleriyle anlatmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise kıtanın yükselişine değerli katkılarda bulunan ve başarılarıyla öne çıkmış dört Afrikalı kadının hayat hikâyelerine yer verilmektedir. Hem Afrika'nın hem de Liberya'nın ilk kadın devlet başkanı seçilen Ellen Johnson Sirleaf, Mali Eski Kültür ve Turizm Bakanı Aminata Traoré, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda ve Etiyopya Devlet Başkanı Sahle-Work Zewde bu tez çalışmasında hem biyografik hem de fikri olarak inceleneceklerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the role of women in African development is investigated via researching women's status in African societies. In above-mentioned thesis, the economic & political contribution of women to the development of the continent, successful African female role models on art, sport, economy and politics and the main obstacles of African women are examined. Furthermore, the reasons of the African women empowerment are explained. In the last part of the thesis, the biographies of four successful African women, who has strongly contributed the rising of the continent, are explored. The biographies of four African women role models, who are the first female president in both Liberia and Africa, Ellen Johnson Sirleaf, Former Culture and Tourism Minister in Mali, Aminata Traoré, The Attorney-General at International Criminal Court, Fatou Bensouda and the first female president of Ethiopia, Sahle-Work Zewde, are examined in an intellectual way.