Sivil toplum kuruluşlarının sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamaları bakımından incelenmesi
The analysis of non-governmental organizations in terms of social work and social benefit practices
  1. Tez No: 601976
  2. Yazar: AYŞE ÜMRAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım, Sivil Toplum Kuruluşu, Social Security, Social Work, Social Assistance, Non Governmental Organization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sosyal güvenlik toplumların temel bir sistemidir. Sosyal güvenlik farklı araçlarla topluma hizmet etmektedir. Bu araçlar arasında sosyal hizmet ve sosyal yardım yer almaktadır. Sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamaları devlet tarafından yapılabildiği gibi, özel kuruluşlar tarafından da gerçekleştirilebilmektedir. Özel kuruluşlar arasında sivil toplum kuruluşları da yer almaktadır. Bir toplumda demokrasinin olabilmesi için en önemli faktörlerden birisi şüphesiz ki, sivil toplum kuruluşlarının varlığıdır. Toplumdaki bireylerin sivil toplum kuruluşlarına ne ölçüde katıldığı ya da onlardan ne ölçüde yararlandığı büyük bir önem taşımaktadır. Sivil toplum kuruluşları yapmış oldukları çalışmalarla sosyal sorumluluk alanında faaliyetler göstermekte ve bu bağlamda sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamalarına katkıda bulunmaktalardır. Ülkemizde sayısı her geçen yıl artmakta olan sivil toplum kuruluşlarının görevlerinden biri de, kendi üyelerine ve üyesi olmayan ihtiyaç sahibi bireylere hizmet ve yardım etmektir. Çalışmanın amacı, sosyal güvenlik sistemi içerisinde sivil toplum kuruluşlarının ne ölçüde sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamalarına katkı sağladığını ortaya koymaktır. Bu çerçevede sosyal güvenlik sistemi ve sivil toplum kuruluşları genel olarak incelenmiş ve örnek olarak seçilmiş sivil toplum kuruluşunun sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetlerine katkıları irdelenmiştir. Araştırma bulgularına göre sosyal hizmet ve sosyal yardımın uygulamada iç içe olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının sosyal hizmet faaliyetlerine ya da sosyal yardım faaliyetlerine ağırlık verdiği görülmektedir. Sosyal hizmet ve sosyal yardımın bir arada yürütülememesi toplumsal açıdan etkililerini daraltmaktadır. Örnek seçilen sivil toplum kuruluşu genellikle sosyal hizmet alanında faaliyetler yapmaktadır. Bu faaliyetler daha çok eğitim alanında ağırlık göstermekte ve bu şekilde kadınların bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının bir sorunu da duyuru eksikliğidir. Bu durum onların geniş kitlelere ulaşmasının önündeki en büyük etkendir.
Özet (Çeviri)
Social security is the basic system of the society. By using different materials, social security serves to the society. These materials include social works and social assistance. Social work and social assistance have do by the government and also private instution. Non governmental organizations are oneof the private instutions. Existing of non governmental organizations are one of the most important factor to provide democracy. These are important that people join to what extent the non governmental organizations and assistance to what extent from the non governmental organizations. They have active in the field of social responsibility. By this way they make a major contribution for social work and social assistance. In our country, one important mission of the non governmental organizations which are increasing numbers day by day are help and serving to the members and also needers that are not members. The aim of the study, examination of non governmental organizations to what extent contribution for social work and social assistance in the field of social security system. Within this scope, social security system and non governmental organizations have investigated in general and selected non governmental organizations contributions have observed for social work and social assistance work studies. According to the findings of the study, it is concluded that social work and social assistance are intertwined in practice. Therefore, it is seen that non-governmental organizations concentrate on social work activities or social assistance activities. Inability to conduct social works and social assistance together narrows their social impact. The non-governmental organization that is chosen as an example usually carries out activities in the field of social work. These activities are aggravated by education and are aimed to raise women's awareness. One problem of non-governmental organizations is the lack of announcements. This is the biggest factor preventing them from reaching the masses.