Factors affecying students decision to study acroad: Adopting a business model affecting
Yurtdışı öğrenci kararını etkileyen faktörler: Bir iş modeli
- Tez No: 601985
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: International Students, Study Abroad, Decision Making
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu vaka çalışmasında Türkiye'de öğrenim görmeyi tercih eden yükseköğretim öğrencilerinin karar verme süreçleri kurgusal bir örnek üzerinde tartışıldı. Bu tartışmayı gerçekleştirmek adına, öğrencilerin yurt dışında eğitim görmeyi tercih etme nedenleri araştırıldı. Literatür incelendiğinde birçok farklı faktörün olduğu bu faktörlerin bir kısmının seçilen ülkeden bağımsız olduğu görüldü. Çalışmanın diğer bir kısmında öncelikle Türkiye'nin de uluslararası öğrenciler tarafından farklı eğitim alanlarında gerek lisans gerek yüksek lisans eğitimleri için tercih edildiği sayılarla ortaya kondu. İkinci kısmında ise öğrencilerin özel olarak Türkiye'yi eğitim bölgesi olarak seçmelerinin nedenleri literatürde yer alan genel faktörler arasında değerlendirilerek benzerlikler ve farklılıklar tartışıldı. Türkiye'de eğitim görmeyi tercih eden öğrencilerin ülkelerinin sıralaması yapıldığında ilk 5 ülkenin komşu ülkeler olduğu fark edildi. Açıkçası, tek nedeni bu değil, Uluslararası öğrencilerin ihtiyaçlarını Dil Bariyeri olarak karşılamak için demografik değişkenlere daha fazla odaklanmaya ihtiyaç duyulması, kültürel kısıtlamalar ve ekonomik faktörlerin öğrencilerin işe alım ya da uluslararasılaşma için strateji oluşturmada dikkate alınması çok önemlidir. Anahtar Kelimeler : Uluslararası Öğrenciler, Yurtdışı Eğitim, Karar Süreç
Özet (Çeviri)
In this case study, we have discussed the decision making process of Higher Education student while choosing to study in Turkey. We have seen what are the reasons behind choosing Turkey as education destination. When we examined the literature related to this type of topics, we have seen different factors behind choosing a country (Turkey) as education destination and we have noticed that among top 5 top destination countries coming to Turkey are neighboring countries. We have also analyzed the strategies to market / promote education in any country has great support by the government, HEC and Ministry of Commerce/ Trade. Student mobility is one of the factors which gives the opportunity to International students to come and see the country and education system in a shorter time and by meeting all the challenges faced by them it is much easier for the university to convert them in to regular students. Obviously it's not the only reason but more focus needs to be put on the demographic variables to cater the needs of International students as Language Barrier, cultural restraints and economic factors are very important to consider in order to make strategy for student recruitment or Internationalization.