Türk iş hukukunda fazla çalışma ve fazla süreler ile çalışma
Overtime and overwork in Turkish labour law
  1. Tez No: 602018
  2. Yazar: GÖZDE BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Fazla Çalışma, Fazla Süreler İle Çalışma, Overtime, Overwork
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İş görme borcu ile çalışma hayatında aktif rol üstlenen işçi için çalışmasüresi, iş sözleşmesinin esaslı unsurlarındandır. Konunun önemi gereği bu hususta birçok tez çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada ise, Türk İş HukukundaFazla Çalışma ve Fazla Süreler ile Çalışma kavramlarının hukuk sistemimizegirişi, anlamları, işçinin yükümlülükleri ile yapılan fazla çalışma karşılığındaişçinin talep edebileceği hakları anlatıldı, daha çok yüksek yargı içtihatları ilegelişen ispat vasıtaları üzerinde duruldu. Hukuk sistemimizde fazla çalışma ve fazla süreler ile çalışmakavramlarından bahsedebilmek için öncelikle sınırları belirlenmiş bir çalışmadisiplininin oluşması gerekmektedir. Çalışma süresinin belirlenmesi her şeydenönce işçinin korunması ilkesinin de zorunlu unsurudur. Konu ele alınırken 4857sayılı kanunla getirilen esnek uygulamalar, kısa çalışma, telafi çalışmaları, aradinlenmeleri ve denkleştirme gibiçeşitli kavramlar da ele alınmıştır. Bu çalışmada denkleştirme uygulamalarının fazla çalışma ve fazlasürelerle çalışma kavramlarına etkisi, yapılan çalışmalar karşılığında işçininücret talebi yerine serbest zaman uygulamasının da öngörülmüş olmasıüzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde özellikle yargı mercileri önüne gelendavalarda işçinin ve işverenin ispat yükü, ispat vasıtaları anlatılmaya çalışıldı.Delillerin değerlendirilmesinde özellikle yargı içtihatları ile şekillenen ve genelkabul görmüş görüş ve kararlar anlatıldı.
Özet (Çeviri)
The working time for the worker who has an active role in working lifewith his/her business debt is one of essential elements of the employmentcontract. Due to the importance of the law, many thesis studies have beencarried out on this subject. This study tries to explain the introduction andmeanings of the concepts of overtime and overwork to Turkish Legal Systemthe obligations of the worker and rights of the worker. In order to be able to talk about the the concepts of overtime andoverwork in our legal system, it is neccessary to have defined working disipline.The determination of working time is mandatory element to the principle ofworker protection. While the subject is discussed, the flexible applicationsintroduced by law no 4857 are discussed in various concepts such as short work,compensation studies and equalization. In this study it is emphasized that the effect of equalization applications onovertime and overwork and free time applications instead of workers wagedemands are also foreseen In the last part of our study, we tried to be explained how the proof is made especially in the problems facing the judicial authorities. In the evaluation of evidience, the criteria has adopted by the supreme courtand the related decisions is tried to be explained.