İş Hukukunda mevsimlik işler ve kampanya işleri
Seasonal works and cropping- season works in the Labour Law
- Tez No: 249410
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, Mevsimlik İşler, Kampanya İşleri, Mevsimlik İşçi, Askı Hali
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Doktrinde kabul edilen tanıma göre, mevsimlik işler ve kampanya işleri, yılın belirli bir devresinde tam randıman ile çalışıp, diğer dönemlerde işçi sayısını azaltan veya faaliyetlerini tamamen durduran işyerlerinde yapılan işlerdir. Mevsimlik iş ile kampanya işi arasındaki temel fark, mevsimlik işlerde işyerinin bütün bir yıl faaliyette bulunması ve iş kapasitesinin yılın belirli bir döneminde artması iken, kampanya işlerinde işyeri yılda birkaç aydan fazla faaliyette bulunmamaktadır. Türk hukukunda mevsimlik iş ve kampanya işi kavramları birlikte kullanılmaktadır ve aynı yasal sonuçlara bağlanmıştır.Bir işin mevsimlik iş olması, belirli süreli iş sözleşmesi yapabilmek için gerekli olan objektif nedenlerdendir. Ancak mevsimlik işlerde sözleşmelerin zincirleme olarak yapılması durumunda artık, mevsimlik iş sözleşmesi baştan itibaren belirsiz süreli kabul edilmelidir. Mevsim ya da kampanya döneminin sona ermesi durumunda iş sözleşmesi sona ermemekte askıya alınmaktadır. Bunun sonucunda tarafların iş görme ve ücret ödeme borçları askıya alınmakta ancak yan edimleri varlığını sürdürmektedir.İş Kanununun 53/III. maddesine göre, Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz. Yargıtay kararları da aynı yöndedir.Mevsimlik işçilerin ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı ile ilgili hukukumuzda bir hüküm bulunmamaktadır. Yargıtay içtihatlarıyla bu husus aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Yargıtay'a göre mevsimlik iş sözleşmelerinin askıya alındığı süreler, ihbar süreleri ve kıdem tazminatının hesabına dâhil edilmeyecektir. Ancak bu husus doktrinde tartışmalıdır.
Özet (Çeviri)
According to definition which is generally accepted in the doctrine, seasonal work and cropping- season work is, the work is made in the working places where the people works with perfect yield in a certain time of the year and the other times reduce number of workers or steps all their activity. The main differences between seasonal work and cropping- season work is, in seasonal works main object is working of places during the whole year and raise the working capacity in the determinated terms of the year. In the cropping- season work, working place doesn?t have any activity more then a few months in a year. In the Turkish law the terms seasonal work and cropping- season work are used together and they have same results in order of law.Being a work is a seasonal work is one of the objective reason for fix-term contracts. But if contracts are made as a chained contracts on the seasonal works, the contract is accepted non fix-term work from the begining of the contract.If the season or cropping season are finished, the contract doesn?t finish, protects its validity. At the end of the main activities of parties are working and paying wage wait. But second activities snd obligations continue.According to Labour law article 53/III is the article of labour law about paid yearly permission will not be applied to the workers who works in a seasonal work which continues not more then one year or cropping- season work because at their specialities. Court of Appeal have many similar decisions.There isn?t any article about the severance pay and conveyance pay of seasonal workers and cropping- season workers. Court of Appeal tries to clear up this subject with its judgements. According to the Court of Appeal waiting periods of the seasonal contracts will not be included to the communication and prierity indemnification accounting. This subject is disputed in the doctrine.Key Words : Labour Law, Seasonal Works, Croping-Season Works, Seasonal Worker, Chaining Contracts