Vergi yaptırım hukukunda kanunilik ilkesi
The principle of legality in tax sanction law
- Tez No: 602063
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SİBEL ÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi Yaptırım Hukuku, Kanunilik İlkesi, Vergi Suç ve Kabahatleri, Hukuk Devleti, Tax Sanction Law, Principle of Legality, Tax Crime and Misdemeanors, State of Law Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, vergi kanunlarının suç, ceza, kabahat ve bunlara karşılık gelen yaptırımlara ilişkin düzenlenmelerini suçta ve cezada kanunilik ilkesi bakımından incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, daha çok literatür taraması üzerinden incelemeler yapılarak yüksek mahkemeler ve yerel mahkemelerce verilen yargı kararları, doktrindeki yazarların görüşleri incelenmiş ve kanuni düzenlemelerin yorumları üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma ve inceleme bulgularında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun vergi suçlarına ilişkin kısmında kanunilik ilkesinde herhangi bir sapmaya rastlanılmamıştır. Yargı kararları, doktrindeki görüşler bu konuda hemfikirdir. Fakat vergi kabahatlerine ilişkin düzenlemelerde Kabahatler Kanunu'nun 4. maddesi gereğince bazı durumlarda idareye genel ve düzenleyici işlemler çıkarabilme konusunda yetkiler tanınarak kanunilik ilkesi zaman zaman esnetilmiştir. Araştırmada dikkat çeken en önemli konu ise, idareye genel ve düzenleyici işlemler tesis edebilme noktasında yetki veren kanun hükümlerinin çoğunluğunda, yetki verilen konuların; konu, kapsam ve zaman bakımından sınırlarının net bir şekilde çizilmemesinden ötürü, idarenin keyfi kararlar alarak bireylerin hak ve özgürlüklerini kısıtlayan sonuçlar doğmasına uygun zemin hazırlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the regulation of tax laws on crime, punishment and the corresponding misdemeanors in terms of the legality of crime and punishment. For this purpose, the literature review has been carried out through the literature review and judicial decisions made by the high courts and local courts, the views of the authors in the doctrine have been examined and evaluations have been made through the interpretation of legal regulations. In the findings of the research and examination, no deviation from the principle of legality has been found in the tax procedural part of the Tax Procedure Law No. 213. Judicial decisions and opinions in the doctrine agree. However, in accordance with Article 4 of the Misdemeanor Law, in some cases, the authorities have been authorized to issue general and regulatory procedures in some cases, and the principle of legality has been stretched from time to time. The most important issue that draws attention in the research is that in the majority of the provisions of the law authorizing the administration to establish general and regulatory procedures, the issues that are authorized; Since the limits of the subject, scope and time are not clearly drawn, the ground is prepared for the administration to take arbitrary decisions and to create consequences that restrict the rights and freedoms of individuals.