Yemen ve Türkiye örneğinde kültürel faktörlerin ambalaj tasarımına etkileri
The effects of the cultural factors on packing design,in the example of Yemen and Turkey
- Tez No: 602079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZEN OKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: ambalaj, ambalaj tasarımı, türk kahvesi, yemen kahvesi, kültür, grafik tasarım, packaging, packaging design, turkish coffee, yemen coffee, culture, graphic design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ambalaj, bir ürünün müşteriye ulaştırılması bağlamında müşterinin doğrudan doğruya karşı karşıya kaldığı; ürünün satın alınmasını sağlayan önemli bir nesnedir. Her bir ambalaj, ürünü üreten firmanın kurumsal kültürüne ilişkin göstergeler barındırmakla birlikte, firmanın ait olduğu sosyal ve kültürel değerleri de taşıyabilmektedir. Ambalaj dendiğinde ise ilk akla gelen tasarım ve estetiktir. Tasarım ise pek çok değerin bir göstergesi olabilir. Yerelde uygulanan ambalaj, ürünün satıldığı pazarın sosyokültürel özelliklerini ne kadar fazla taşır ve bu özelliklere ne kadar fazla uyum sağlarsa o oranda tüketiciler tarafından kabul görecektir. Bu çerçevede çalışmanın amacı iki ayrı ülke örneği üzerinden her bir ülkenin kendisine has olan benzer ürünlerinin ambalaj tasarımlarının incelenmesiyle, söz konusu ambalaj tasarımlarındaki sosyal ve kültürel etkileri belirlemektir. Bu doğrultuda ise iki ülke arasındaki benzer ürünlere ait ambalaj farklılıklarını ortaya çıkarmak temel amaçtır. Çalışma, özellikle Türkiye ve Yemen'de tüketilen klasik usul ile pişirilen (Türkiye'de Türk Kahvesi olarak bilinen) ambalajlı kahve markaları örneği üzerinde gerçekleştirilecektir. Çalışmada yapılacak analizlerde göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Packaging means that a product is delivered to the customer facing directly; is an important object that enables the purchase of the product. Each packaging product manufacturer indicators of corporate culture; It can also carry the social and cultural values to which it belongs. When it comes to packaging, the first thing that comes to mind is design and aesthetics. Design is it can be an indicator of many values. Locally applied packaging, how much does it carry the sociocultural characteristics of the market where the product is sold and the more they comply with these characteristics, the more consumers will be accepted by. The aim of this study is to determine the packaging design of similar products unique to the country's social and cultural aspects of packaging design effects. The main purpose is to reveal the packaging differences of products, particularly when consumed in Turkey and Yemen cooked with a classic method (Known as Turkish coffee in Turkey) packaged coffee brands on the sample. In the analysis of the study, semiotic analysis method will be used.