Alışverişçi pazarlama ve dürtüsel satın alma ilişkisi üzerine uygulamalı bir çalışma
An applied study on the role of the shopper marketing practices in the consumer desicion process
  1. Tez No: 602080
  2. Yazar: SİNEM SORGUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Alışverişçi Pazarlama, Dürtüsel Satın Alma, Consumer, Shopper, Brand, Marketing, Compulsive Buying
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Artan rekabet ortamı ve gelişen teknolojiler markaları alışverişçilerini kendilerine çekebilmek amacı ile bilimsel verileri kullanarak pazarlama yöntemleri oluşturma noktasında yenilik arayışına itmektedir. Günümüz tüketicileri kişiselleştirilmiş pazarlama yöntemleri, özel deneyimler ve iletişim kuran markalara daha fazla ilgi göstermektedir. Bu nedenle alışverişçi pazarlama uygulamaları alışverişçilere sunduğu kişiselleştirilmiş deneyim sayesinde onların dürtülerini harekete geçirmeye ve nihayi olarak bu güdüyü alışveriş sepetine yansıtmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle bu çalışma alışverişçi pazarlama uygulamaları ile dürtüsel satın alma davranışı arasındaki ilişkiyi ölçmek amacı ile yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölüm teorik kısmı oluştururken, üçüncü bölüm yüzyüze anket uygulaması ile 455 cevaplayıcıdan elde edilen verilerin analizinden, yorum ve bulgularından oluşmaktadır. Çalışma Konya İli Selçuklu İlçesinde bulunan bir alışveriş merkezinde 455 rassal seçilmiş cevaplayıcı ile anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although traditional methods are used as a tool to understand consumers, brands today try to understand how consumers behave as a shopper in different environments and develop new strategies with the information they got. For this reason brands should be actively involved in all digital media, they should benefit from personalized marketing methods and special experiences, and they should be successful in advertising partnerships and sponsorship agreements, most of all they should manage the mobile addiction of the shopper efficiently in favor of the brand. In parallel with the changes experienced by the consumers, brands try to give their products the right place in the right time, in the right way in order to market their products to the shoppers. According to study, by analyzing the role of shopper marketing practices on compulsive buying behavior, it is aimed to provide an academic contribution to shopper marketing practices in line with the findings