Alt işveren ilişkisinde muvazaa sorunu
Simulation issue in sub-employer relationship
  1. Tez No: 602093
  2. Yazar: SEYİT KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAVİT DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Asıl işveren, Alt işveren ilişkisi, muvazaa, Principal employer, sub-employer relationship, simulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma asıl işveren ile alt işveren arasında kurulan alt işverenlik ilişkisindeki muvazaa sorununu incelemek amacıyla yapılmıştır. Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte uygulama da en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de, asıl işveren ile alt işveren arasında kurulan alt işverenlik ilişkisinin alt işveren işçilerinin haklarını kısıtlama amacıyla muvazaalı olarak yapılıp yapılmadığıdır. Biz de bu konu hakkında mevzuatta bulunan hükümler ile doktrinde savunulan görüşleri ve Yargıtay'ın konuya bakışını değerlendirdik. Çalışmamızı dört bölüme ayırdık; birinci bölümde Borçlar Kanununda düzenlenen muvazaa kurumunun tanımı, unsurları, türleri, hüküm ve sonuçları, yaptırımı ile benzer işlemlerden farkları, ikinci bölümde alt işveren kavramı, tanımı, unsurları, asıl işveren ile alt işveren arasındaki müteselsil sorumluluk konuları, üçüncü bölümde ise alt işveren ilişkisinin sınırlandırılması, doktrin, uygulama ve teftişte muvazaa ölçütleri, dördüncü bölümde ise, muvazaalı alt işveren ilişkisinin yaptırımı ile muvazaalı alt işveren ilişkisinin ispat konuları detaylı şekilde incelenmiştir. Sonuç bölümünde kanundaki düzenlemeler ile doktrindeki görüşleri ve Yargıtay uygulamalarını değerlendirerek asıl işveren ile alt işveren arasındaki alt işverenlik ilişkisine kanunda getirilen sınırlamaların mutlak yasak olup olmadığı, asıl işveren ile alt işveren arasındaki alt işverenlik ilişkisinde asıl işverenin işyerindeki asıl işin bir bölümünü alt işverene verirken işletme ve işin gereği ile teknolojik uzmanlık gerektirme şartlarının birlikte bulunması gerekip gerekmediği, yardımcı işlerde teknolojik uzmanlık şartlarının aranıp aranmadığı. Alt işverenlik ilişkisinin hangi şartlar gerçekleştiğinde muvazaalı olarak nitelendirildiği ve muvazaalı alt işveren ilişkisine bağlanan yaptırım konuları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is conducted with the purpose to examine the simulation issue in sub-employer relationship that is established between the principal employer and sub-employer. One of the most frequently encountered issues in the application with the developing industry and technology, is whether sub-employer relationship established between the principal employer and sub-employer is simulated with the purpose of limiting sub-employer's employees' rights. We have assessed the provisions of the legislation and the opinions defended within the doctrine on this matter and the point of view of the Supreme Court regarding the same matter. We have divided our study into four sections; first section contains the sub-employer notion regulated by the code with number 4857, its description, elements, the matters on joint liabilities between the principle employer and the sub-employer and the provisions regarding the employees who are employed within the scope of sub-employer relationship by public administrations, provincial private administrations and municipalities that are defined by the statutory decree with number 696. Second section contains the definition of simulation aspect that is regulated by the Code of Obligations, its elements, types, provisions and consequences, its enforcement and its differences compared to similar operations. Third section is about the limitation of sub-employer relationship, the doctrine, application and the simulation standards in inspection, while the fourth section relates to the enforcement of the simulated sub-employer relationship and proof matters of the simulated sub-employer relationship in details. Conclusion section assesses the regulations of the Code and the opinions in the doctrine and applications of the Supreme Court and whether the limitations legislated by the code to the sub-employer relationship between the principal employer and the sub-employer are definitely forbidden and also whether technological expertise is necessary in sub-employer relationship between the principal employer and the sub-employer while contracting to the sub-employer by the principal employer some of the principal works as per the requirements of the work and the operation and whether supporting works require to fulfill technological expertise conditions; under which conditions sub-employment relationship is considered as simulated and sanctions related to the simulated sub-employer relationship.