Kur'an'da tebliğ metodu
Communication method in Qur'an
- Tez No: 602092
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tebliğ, Peygamber, Metot, Hikmet, Güzel Öğüt, Mücadele, Communication, Prophet, Method, Wisdom, Good Advice, Struggle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tezimizde insan eğitiminin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'in, muhatabı olan insanı eğitmede kullandığı metodları tesbit ederek, davetçiye yöntem konusunda ışık tutmak amaçlanmaktadır. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde tebliğ ve tebliğle ilgili kavramsal bilgiler yanında, tebliğ dilinin kişide oluşturmayı hedeflediği Kur'an'da yer alan söz çeşitleri yer alacaktır. İkinci bölümde ise Nahl Suresi 125. ayet çerçevesinde, Kur'an'da yer alan başlıca tebliğ metodlarına hikmet, güzel öğüt ve mücadele ile yapılan tebliğ başlıkları altında yer verilecektir. Hikmet ile yapılan tebliğ başlığı altında, hikmet kavramı ve ilgili ayetler üzerinden müfessirlerin görüşlerine yer verilecektir. Bu kavramın anlam genişliği içinde ve sosyal-psikoloji verileri çerçevesinde muhatapla ilitişim süreci olan tebliğde dikkat edilmesi gereken unsurlar, tebliğ görevini yürüten kişinin özelliklerine yer verilecek, muhatap kişinin özellikleri ve tebliğ ortamının özellikleri ile ilgili bilgi ise ayrı bir başlık altında ele alınacaktır. Güzel öğüt ile yapılan tebliğ başlığı altında, kıssa, temsil, tekrar, gözlem, terğib-terhib metodları ele alınacaktır. Mücadele ile yapılan tebliğ başlığı altında ise mücadele, karşılaştırma ve soru-cevap metodları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In our thesis the main source of human education, the Holy Qur'an is intended to set light on the states declerative about to method by identifying the methods used to educate the human being who is its interlocutor. Our thesis consists of introduction, two chapters and conclusion. In the first part, besides the conceptual information about the communiqué and the communiqué, the kinds of words located in Quran that the language of communication aims to create will be included. In the second part, in the frame of 125th verse of surat an Nahl, the main methods of communication in the Qur'an will be presented under the titles called communication done by wisdom, good preaching and struggle. Under the heading of communiqué made by wisdom, the wisdom concept and related verses will be covered by the opinions of the exegetes and in the scope of this concept and within the framework of the social-psychology data, the elements to be considered in the communiqué which is the process of communication with the interlocutor the characteristics of the person carrying out the communication task, the characteristics of the interlocutor and the characteristics of the communication environment will be discussed under a separate title. Under the title of communication made with good advice, the methods of parable representation, repetition, observation, harbinger-intimidation will be discussed. Under the heading of communiqué on struggle, struggle, comparison and question-answer mthods will be discussed.