Para dışındaki alacakların devri
The assingment of claim except money
  1. Tez No: 602100
  2. Yazar: UĞUR DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alacağın Devri, Para Dışındaki Alacaklar, Para Dışındaki Alacakların Devri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Alacağın devri, Türk Borçlar Kanunu'nun beşinci bölümünün birinci ayrımında 183-194. maddeleri arasında düzenlenmiş bir hukuki kurumdur. Alacağın devri, alacaklının yapılan sözleşme gereğince alacağını üçüncü kişiye devretmesidir. Alacağın devri sözleşmesinin geçerli olarak kurulabilmesi için mevcut bir alacak, yazılı bir sözleşme ve kanundan, taraf iradelerinden veya işin niteliğinden kaynaklanan bir devir engelinin olmaması gerekir. Alacak ister bir sözleşme ilişkisinden ister haksız fiilden isterse sebepsiz zenginleşmeden doğmuş olsun her türlü alacak devredilebilir. Uygulamada daha çok yaygın olduğundan alacağın devri kavramı kullanıldığında akla ilk para alacakları gelmektedir.Ancak para dışındaki alacakların da devri mümkündür. Para dışındaki alacakların bir kısmı hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan devredilebilirken, bir kısmının devredilebilmesi borçlunun rızasına bağlanmış bir kısmının devri ise tamamen yasaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The assingment of a claim is in the first division of the fifth part of the TurkishCode of Obligations 183-194. It is a legal matter between regulated institutions. The assingment of a claim is the transfer of the receivable to the third party according to thecontract. An assignment of receivableswill be available for the establishment of thecontract as valid, without a written contract and the law, the parties should not be a period of challenges arising from the nature of the work or will all kinds of receivable can be transferred from the verb if it is born without any reason. All kinds of receivable can be transferred whether they are born from a contractual relationship or from a contractual relationship or from unjustenrichment. KeyWords:The assingment of claim, The claim except money, The assingment of claim except money