Yabancıların çalışma izinlerinin tabi olduğu hukukî rejim
Legal regime subject to work permits for foreigners
- Tez No: 602099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAVİT DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Süreli Çalışma İzni, Süresiz Çalışma İzni, Bağımsız Çalışma İzni, Turkuaz Kart, Uluslararası İşgücü, Work Permit, Work Permit Exemption, Term Work Permit, Indefinite Work Permit, Independent Work Permit, Turkuaz Card, International Labour Force
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışma hakkı, Anayasamızda temel hak ve özgürlükler arasında sayılmış ve uluslararası hukuka uygun olarak kanunla sınırlandırılabileceği hükmüne yer verilmiştir. Türkiye'de yabancılar, bir temel hak olarak düzenlenen çalışma hakkından, kural olarak, vatandaşlar gibi yararlanabilecektir. Bununla birlikte Türk hukukunda belirli iş ve meslekler yabancılar için yasaklanmış ve Türk vatandaşlarına özgülenmiştir. Yine birçok yasal düzenlemeyle yabancıların çalışmaları konusunda belirli sektör, meslek ve hizmetler için sınırlamalar getirildiği görülmektedir. Öte yandan Türkiye'de izin sistemi uygulanmakta olup; yabancılar ancak izin alarak çalışabilirler. Dolayısıyla yabancıların Türkiye'de çalışmaları bakımından ciddi kısıtlamalar bulunduğunu genel bir tespit olarak ifade etmek mümkündür. Bu tez çalışmasının amacı, yabancıların Türkiye'de çalışma hakkının kapsam ve sınırlarını ortaya koyduktan sonra; çalışma izinlerine uygulanan hukukî rejimi normatif düzenlemeler bakımından ele almaktır. Suriye'de meydana gelen çatışmalara bağlı olarak, 2011 yılından itibaren Türkiye'ye kitlesel akınla gelen yabancılar geçici koruma altına alınmıştır. Suriyeli sayısının milyonlara ulaşması ve uluslararası iş piyasasındaki diğer gelişmeler, uluslararası işgücü politikasının ve yasal düzenlemelerin dönüşümüne yol açmıştır. Çalışmamızda son yıllarda yürürlüğe konulan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Uluslararası İşgücü Kanunu gibi yasal düzenlemeler çerçevesinde çalışma izinleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçirilmesinden sonra idarî yapı ve işleyiş de değişmiş ve çalışma iznine ilişkin karar alma süreçleri çok daha karmaşık hâle gelmiştir. Bu sebeple, yasal düzenlemelerin gözden geçirilerek sadeleştirilmesine; boşluk ve çelişkilerin giderilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The right to work is considered as one of the fundamental rights and freedoms in our Constitution and it is stipulated that it can be limited by law in accordance with international law. In principle, foreigners in Turkey are able to benefit from the right to work as citizens. However, in Turkish law certain jobs and professions are prohibited for foreigners and are specific to Turkish citizens. Again, it is seen that many legal regulations impose restrictions on the work of foreigners for certain sectors, professions and services. On the other hand, permit system is being implemented in Turkey; foreigners can work only with permission. Therefore, there were serious limitations in terms of the work of foreigners in Turkey it is possible to identify a general statement. The purpose of this thesis is to reveal the scope and limits of the right to work of foreigners in Turkey. Afterwards, the aim of this study is to examine the relationship between work permit in terms of each normative regulation. Due to the clashes in Syria, Turkey, millions of immigrants with mass flux input from the year 2011 and other developments in the international job market, has led to the transformation of the international labour policies and regulations. In our study, work permits have been discussed in detail within the framework of legal regulations such as the Law on Foreigners and International Protection and the International Labour Force Law, which have been put into force in recent years. Turkey also changed the administrative structure and functioning after the implementation of the presidential system and decision-making processes relating to work permits has become much more complex. Therefore, reviewing and simplifying the legal regulations; the need to eliminate gaps and contradictions emerged.