Ahmet Rıfat'ın Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl'i (metin-inceleme)
Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl of Ahmet Rıfat (text-examination)
- Tez No: 602118
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Rıfat, Biyografi, Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl, Şeyhülislâm, Ahmet Rıfat, Biography, Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl, Shaykh al-Islam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Osmanlılar döneminde Taşköprizâde'nin eş-Şekâ'ik'un-Nu'mâniyyesi'nden sonra, biyografik eserler yazmak bir gelenek hâlini almıştır. Bunlar için tabakat, vefâyat, terâcim vb. yanında“ulu ağaç”anlamına gelen devha kelimesi de kullanılmıştır. Daha önce Osmanlı şeyhülislâmlarının hâl tercümelerine tezkirelerle eş-Şekâ'iku'n-Nu'mâniyye ve zeyillerinde dağınık bir şekilde yer verilmişse de bu konuda yazılan ilk müstakil Türkçe eser, asıl adı Devha-i Meşâyih-i Kibâr olan Devhatü'l-Meşâyih'tir. Bu çalışmada, eserini asıl olarak Devhatü'l-Meşâyih ve zeyillerinden yararlanarak hazırlayan Ahmet Rıfat'ın“Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl”inin incelemesi yapılmıştır. Çalışmamızda, söz konusu eserin transkripsiyonlu metni verilmiş; eserde biyografilerine yer verilen şeyhülislâmların“doğum”,“ölüm”,“atama”ve“şâirlik yönleri”gibi çeşitli ifadelerin edebî bakımdan nasıl ifade edildiği incelenerek şeyhülislâmlık ve şeyhülislâmlar hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Ottamans term, after eş-Şekâ'ik'un-Nu'mâniyye of Taşköprizâde, writing biographical works became a tradition. For these, beside biography, it was used a word that meant high tree even if Ottaman shaykh al-Islams' biographies were discursively included with booklet in eş-Şekâ'ik'un-Nu'mâniyye and the likes of it, the first private Turkhish works was written on this topic was Devhatü'l-Meşâyih whose principal name was Devha-i Meşâyih-i Kibar. İn this study, Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl of Ahmet Rıfat who prepared his work by benefitting from Devhatü'l-Meşâyih and the likes of it. In our study, Devhatü'l-Meşâyih Maa Zeyl was translated, general information was given about the situation of being shaykh al-Islam ve shaykh al-Islams by examining shaykh al- Islams that were included in work how birth, death, assignment, being a poet was stated in a literary sense.