Türkiye ve Almanya' da sosyal hizmet uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of social work practice in Turkey and Germany
  1. Tez No: 602136
  2. Yazar: NURİYE AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dezavantajlı Gruplar, Sosyal Hizmet, Almanya'da Sosyal Hizmetler, Türkiye'de Sosyal Hizmetler, Disadvantaged Groups, Social Services, Social Services in Germany, the Social Services in Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma, toplumdaki dezavantajlı grupların belirli konularda desteklenerek diğer gruplar ile eşit rekabet ve yaşam şartlarına ulaşabilmesine yardımcı olmak için geliştirilen sosyal hizmetlerin ülkemizdeki durumunun Almanya ile karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, öncelikle ülkemizde çok erken dönemlerde gelişmeye başlayan sosyal hizmet olgusunun tarihsel seyri incelenmiştir. Ardından cumhuriyet döneminde gelişen sosyal hizmetlerin model bir ülke olan Almanya ile karşılaştırması yapılmıştır. Araştırma sonucunda iki ülkenin de dezavantajlı gruplar için benzer uygulamalar yaptığı fakat hizmetlerin uygulama biçimi ve finansal alt yapısı hakkında bir takım farklılıkların olduğu görülmüştür. Edinilen bu bulgular sonuç kısmında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the situation of social services in our country with Germany in order to help disadvantaged groups in society to reach equal competition and living conditions by supporting them on certain issues.In this study, first of all, the historical progress of the social work phenomenon which started to develop in our country in the very early periods was examined. Then, social services developed in the republic period were compared with Germany, a model country. As a result of the research, it is seen that both countries have similar practices for disadvantaged groups but therearesome differences about the way of implementation and financialinfrastructure of services. These findings arediscussed in the conclusion.