Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve direnme suçları
Crimes of organizing unlawful meetings and demonstrations and resistance
  1. Tez No: 602138
  2. Yazar: SONER KIDIMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Toplantı, Gösteri Yürüyüşü, Aihm, 2911 Sayılı Kanun, Meeting, Demonstration, ECHR, Law No. 2911
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı; hem bireysel hem kolektif yönü bulunan, hem örgütlenme hem bir örgüte katılma, hem kamuoyu oluşturma hem düşünceyi ifade yönü bulunan, yine bir araya gelip düşünceleri paylaşıp ortak bir akıl oluşmasına hizmet eden bir temel hak ve özgürlüktür. Devletin; hem bireylerin toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarını tanıma hem de bu hakların amaçlarına uygun kullanılabilmeleri için gereken tedbirleri alıp bu hakkın kullanılabilmesini temin etme görevi vardır. Fakat toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı tarihsel süreçte hükümetlerin otoritelerine en büyük tehditlerden biri olarak görülmüş ve bu hak hem yasal düzenlemelerle hem idari uygulamalarla en fazla müdahale edilen hak ve özgürlüklerden biri olmuştur. Tezimizde öncelikle toplantı ve gösteri yürüyüşü kavramları, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının tarihi gelişimi, sınırları ve benzer özgürlük ve kavramlarla ilişkileri incelenmiştir. 2911 sayılı kanunda düzenlenen kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve direnme suçları incelenmiş ve diğer suçlara ana hatlarıyla değinilmiştir. Yürürlükten kalkan 171 sayılı kanunla 2911 sayılı kanunun ilgili hükümleri yeri geldikçe mukayese edilmiştir. Çalışmamızda sadece Yargıtay içtihatlarından değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından ve yeri geldikçe Anayasa Mahkemesi kararlarından da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Right of meetings and demonstrations is a fundamental right and freedom which has both an individual and a collective side, both organizing and joining an organization, both creating public opinion and having expression direction to come together in order to share ideas and serve to create a common mind. The State has the mission of both recognizing the rights of meetings and demonstrations of individuals and taking the necessary measures to ensure the exercise of this right in accordance with their objectives. However, the right to meetings and demonstrations has been regarded as one of the biggest threats to the authorities of the government in the historical process, and this right has been one of the rights and freedoms that are the most interfered by both legal regulations and administrative practices. This thesis studies firstly the concepts of meetings and demonstrations, historical development and limits of the right of meetings and demonstrations and its relations with similar freedom and concepts. Crimes of Organizing Unlawful Meetings and Demonstrations and Resistance made in Law no. 2911 are studied, the other crimes in Law no. 2911 are studied about only main lines. The repealed Law no. 171 and the corresponding provisions of Law no. 2911 have been compared when appropriate. This study does not only benefit from Supreme Court Practices but also from European Court of Human Rights decisions and when appropriate, from the Constitutional Court decisions.