Adaletin toplumsallığı: : Toplumsal paydaşların adaletin gerçekleşmesindeki rolü
Sociality of justice : The role of social stakeholders in the realization of justice
  1. Tez No: 602151
  2. Yazar: AHMET NESİL SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Hukuk felsefesi, Hukuk sosyolojisi, Sosyal adalet, Toplumsallık, Justice, Law philosophy, Law sociology, Social justice, Sociality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Hukukun varoluşunun ve özünün yasadan oluşması, yasanın ise siyasi otoriteyi elinde bulunduran kişi ya da gruplar tarafından istendiği an değiştirilebilmesi, hukuka esnek ve dinamik bir karakter verirken, hiçbir bilim dalında bulunmayan anlık değişim ve öngörülemezliği de beraberinde getirmekte ve onun bir bilim dalı olamayacağı eleştirilerini de kolaylıkla bertaraf edilemez kılmaktadır. Hukukun tanımlamaları sıralamada ve farklı tanımlamaları örneklemede zorlukla karşılamayacağımız açıktır. Ancak asıl dikkat edilmesi gereken olgu hukukun“ne”liğini tartışırken aslında ve gerçekte açık ve seçik olarak hukuk felsefesi yaptığımızdır. Arthur Kaufmann'a göre hukuk felsefesi ile hukuk kuramı arasında özde bir farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
While the existence and essence of the law and the essence of the law can be changed by the person or groups who hold the political authority, it gives the law a flexible and dynamic character. cannot be made. It is clear that we will not be able to address the definitions of the law in the order of sorting and different definitions. However, what should be paid attention is the fact that we are actually and in essence making philosophy of law when discussing the what of law. According to Arthur Kaufmann, there is no fundamental difference between the philosophy of law and the theory of law.