Son trimester gebelerde anksiyete, depresyon ve doğum korkunun doğum sonuçlarına etkisi
The effect of anxiety, depression and fear of childbirth on labor results in last trimester pregnancy
- Tez No: 602165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Doğum Korkusu, Doğum, Gebelik, Anxiety, Depression, Fear of Childbirth, Labor, Pregnancy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada son trimester gebelerde anksiyete, depresyon ve doğum korkusunun doğum sonuçlarına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ocak- Haziran 2017 tarihleri arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, gönüllü 237 gebeyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Tanımlayıcı Bilgi Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A versiyonu, Travay ve Doğum Takip Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile gerçekleştirilmiştir. Pearson korelasyon testi, ki kare, anova ve t testleri kullanılmıştır. Gebelerin BAÖ puan ortalaması 11.57±7.61, BDÖ puan ortalaması 8.05±6.46, W-DEQ A ölçeği puan ortalaması 42.54±21.65 olarak bulunmuştur. BAÖ ile BDÖ arasında pozitif yönlü orta bir ilişki (r=.595,p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of anxiety, depression and fear of childbirth on labor outcomes in the last trimester pregnant women. The study was conducted between January and June 2017 in Zeynep Kamil Women and Children Diseases Training and Research Hospital with 237 volunteers face to face interviews. Descriptive Information Form, Beck Anxiety and Depression Inventory, Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire, Labor and Birth Follow-up Form were used as data collection tools. Data were analyzed with SPSS 22 program and 95% confidence level was used. Pearson correlation, chi-square, anova, t tests were used. The mean BAI score of the participants was 11.57 ± 7.61, the mean score of BDI was 8.05 ± 6.46 and the mean score of W-DEQ A was 42.54 ± 21.65. A positive positive correlation was found between BAI and BDI (r = .595, p0.05).