Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda incelenmiş medikal böbrek iğne biyopsilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of medical kidney needle biopsies in the pathology department of Ondokuz Mayis University Medical Faculty
- Tez No: 602166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE CAN MEYDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, nativ, transplant, epidemiyoloji, Renal biopsy, native, transplant, epidemiology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIBBİ PATOLOJİ ANABİLİM DALI'NDA İNCELENMİŞ MEDİKAL BÖBREK İĞNE BİYOPSİLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş ve Amaç: Böbrek biyopsisi, böbrek hastalıkları ve sistemik hastalıkların böbrek tutulumunun tanısında altın standarttır. Bu çalışmanın amacı; ülkemiz ve Karadeniz Bölgesi'ne ait, biyopsi ile tanı konmuş böbrek hastalıklarının klinikopatolojik özelliklerini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 2008-2018 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda rapor edilmiş medikal böbrek biyopsileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bin üç yüz elli üç hastaya ait 1404 (%79,0) biyopsi nativ, 256 hastaya ait 374 (%21,0) biyopsi transplant böbreğe aittir. Nativ böbrek biyopsisi yapılan hastaların 267 (%19,7)'si çocuk, 1086 (%80,3)'sı erişkin olup %93,7'si Karadeniz Bölgesi'nden başvurmuştur. Hastaların yaş ortalaması 37,6±18,8 yıl'dır. En sık biyopsi endikasyonu nefrotik sendrom (%37,7)'dur. Nefrotik sendromun en sık nedeni çocuklarda minimal değişim hastalığı (%26,2), erişkinlerde membranöz glomerülonefrit (%21,2)'tir. En sık saptanan primer glomerüler hastalık çocuklarda IgA nefropatisi (%36,0), erişkinlerde fokal segmental glomerüloskleroz (%26,3); sekonder hastalıklar ise çocuklarda Lupus nefriti (%53,3), erişkinlerde amiloidoz (%46,2)'dur. İleri yaş erişkin hastalarda akut böbrek yetmezliği ve kresentik glomerülonefritlerin görülme oranı artmaktadır. Transplant böbrek biyopsisi yapılan hastaların 18 (%7,0)'i çocuk, 238 (%93,0)'i erişkindir. En sık akut hücresel rejeksiyon (%23,8), akut humoral rejeksiyon (%19,0) ve ilaç toksisitesi (%13,8) saptanmıştır. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamız Karadeniz Bölgesi verilerini yansıtan en kapsamlı, ülkemize ait en büyük serilerden birisidir. Nativ böbrek biyopsilerinde erişkin hastalardan elde ettiğimiz sonuçlar, daha çok komşu ülkelerimiz ve gelişmekte olan benzer sosyoekonomik düzeye sahip ülkelerle uyumludur.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF MEDICAL KIDNEY NEEDLE BIOPSIES IN THE PATHOLOGY DEPARTMENT OF ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY MEDICAL FACULTY Background & Aims: Renal biopsy is the gold standard for the diagnosis of renal diseases and renal involvement in systemic diseases. The aim of this study is to determine the clinicopathologic features of biopsy-diagnosed kidney diseases in Turkey and Black Sea Region. Materials and Methods: Medical kidney biopsies which were reported in Pathology Department of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between 2008 and 2018 were evaluated retrospectively. Results: One thousand four hundred four (79.0%) biopsies from 1353 patients belonged to the native kidney and 374 (21.0%) biopsies from 256 patients belonged to the transplant kidney. Of the patients who underwent native kidney biopsy, 267 (19.7%) were children, 1086 (80.3%) were adults, and 93.7% were admitted from the Black Sea region. The mean age of the patients was 37.6 ± 18.8 years. The most common indication for biopsy was nephrotic syndrome (37.7%). The most common cause of nephrotic syndrome is minimal change disease in children (26.2%) and membranous glomerulonephritis in adults (21.2%). The most common primary glomerular disease was IgA nephropathy in children (36.0%) and focal segmental glomerulosclerosis in adults (26.3%); secondary diseases were Lupus nephritis in children (53.3%) and amyloidosis in adults (46.2%). The incidence of acute renal failure and crescentic glomerulonephritis increases in older adult patients. Of the patients who underwent transplant kidney biopsy, 18 (7.0%) were children and 238 (93.0%) were adults. Acute cellular rejection (23.8%), acute humoral rejection (19.0%) and drug toxicity (13.8%) were the most common. Discussion and Conclusion: Our study is one of the largest and most comprehensive series in Turkey reflecting the Black Sea Region data. The results obtained from adult patients in native kidney biopsies are more consistent with our neighboring countries and developing countries with similar socioeconomic status.