Kelam açısından ekolojik denge
Ecological balance in terms of kalam
- Tez No: 602209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Teolojik ve Felsefi Temeller, Tevhid, Tanrı-Evren tasavvuru, Hudus Delili, Teleolojik Delil, Theological and Philosophical Bases, Tawheed, The concept of God- Universe, Hudus Evidence, Teleological Evidence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Küresel çapta çevre kirliliğinin boyutları dünyanın kendi kendini temizleme kapasitesinin çok üzerine çıkmış ve bu durum; iklimlerin değişmesi, buzulların erimesi, asit yağmurları, bazı türlerin yok olması gibi ekolojik dengenin bozulması sürecini ortaya çıkarmış, mekanik zihniyetle kirlenen kainatı, maddeyi ve kavramları algılayıp yorumlayışımız, ekolojik dengenin bozulması sürecini beraberinde getirmiştir. Modern dönemdeki yoğun çevre krizi ile, özellikle son birkaç asırdır, tabiatın ilahi bağlamından kopartılması arasında önemli bir bağlantı vardır Peki dış alemde görülen bütün bu negatif olguların meydana gelmesine sebebiyet veren bakış açıları ve düşüncelerin temelinde yer alan teolojik ve felsefi düşünceler nelerdir? Bizce, sorunun çözümü için öncelikle onun teolojik ve felsefi kaynağına inmek gerekmektedir. Evren ve Tanrı tasavvuru arasındaki yakın ilişkiyi düşündüğümüzde; tevhid dini İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ı Kerimin ekolojik dengeyi ele alış biçimi ve İslam düşünce ekollerinden külli ilim olarak tarif edilen Kelamın doğru tanrı-evren tasavvuru oluşmasına katkısında Hudus Delili; Tanrı-Evren-İnsan ilişkisini doğru konumlandırmada Teleolojik Delil büyük önem arz etmektedir. ÖZET Bu çalışma, Kelam İlminde ekolojik dengeyle ilgili konuları Allah-âlem tasavvuru bağlamında ele alarak sorunun kaynağına inmeyi, böylelikle, bu alanda yapılacak çalışmalara temel bir bakış açısı sunmayı ve çağımızın en önemli problemlerinin başında yer alan ekolojik denge problemini, Kur'an ayetleri ve Kelam İlmi ışığında yeniden değerlendirerek, tevhidi/bütüncül bakış açısıyla, Yeni İlm-i Kelamın sosyal konularından addedilen çevre teolojisinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Globally, the extent of environmental pollution has far exceeded the world's self-cleaning capacity, and this is; uncovered the process of degradation of ecological balance such as climatic changes, melting of glaciers, acid rains, the destruction of some species and Universe polluting with mechanical mindset, our perception and interpretation of materials and concepts has brought about the process of ecological balance. There is an important link, especially in the last few centuries, between the intense environmental crisis in the modern era and the detachment of nature from the divine context. So, what are theological and philosophical ideas underlying the perspectives and thoughts that have led to the occurrence of all these negative phenomena in the external world? In our opinion, in order to solve the problem, firstly, it is necessary to descend to its theological and philosophical source. Considering the close relationship between the universe and the concept of God; the way handles ecological balance of Qur'an monotheistic religion The main source of Islam and The proof of the Hudus which contributes to creation of correct God-universe imagination of Kalam, which is descriced as the science from Theology of Islamic thought; Theological Evidence is have great importance in the prosper positioning of God-Universe-Human relationship. This study aims contribute to go to the source of the problem with address the issues of ecological balance in the science of Kalam in the context of God-universe imagination, thus, to provide a basic perspective on the studies in this field and reevaluating ecological balance problem which is one of the most important problems of our age, in the light of Quran verses and Kalam and with the monotheism/holistic perspective, developed by environmental theology, which is regarded as one of the social issues of New Ilm-i Kalam.