Kamu yönetiminde dönüşüm çabalarının bir örneği olarak yönetici odaklı anlayıştan lider odaklı anlayışa geçişin analizi
Analysis of transition from administrative-focused to leader-focused as an example of transformational efforts in public administration
- Tez No: 602217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Yönetim, Yönetici, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, Lider Yönetici, Lider, Traditional Management, Manager, New Public Management Approach, Leader Manager, Leader
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Geçmişten günümüze insanoğlu var olduğundan beri insan ihtiyaç ve beklentileri de her zaman var olmuştur. Değişen şartlarla birlikte insanların ihtiyaç ve beklentilerinde de farklılıklar meydana gelmiştir. Ancak şartlar ne kadar değişirse değişsin insanlar her zaman kendisinden daha üstün özelliklerinin bulunduğuna inandığı bir kişinin kendisini yönetmesine ve yönlendirmesi ihtiyaç duymuştur. Değişen çağın yanı sıra hem yeniçağa uyum sağlayabilmek adına hem de yönetimde yaşanan sorunlar, aksaklıklar, katı bürokratik anlayış ve artan diğer sorunlar yönetim anlayışında ve örgüt yapısında değişimi zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada kamu yönetiminde değişimi zorunlu kılan nedenler incelenmiş günümüzdeki yönetim anlayışının ideal yöneticisi olan lider yöneticiden ve lider yöneticinin taşıması gereken niteliklerden bahsedilmiş olup son olarak geleneksel yönetim anlayışının geleneksel yöneticisi ile yeni kamu yönetimi anlayışının lider yöneticisinin karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since human beings have existed from the past to the present, human needs and expectations have always been present. Differences have also occurred in people's needs and expectations with changing conditions. However, no matter how much the circumstances change, people have always needed to direct and direct themselves to a person whom he believed to have superior qualities. In order to adapt to the new age as well as the changing era, the problems experienced in management, disruptions, solid bureaucratic understanding and other increasing problems necessitated the change in the management structure and organizational structure. In this study, the reasons that necessitated change in public administration are examined and the characteristics of the leader manager who is the ideal manager of today's management approach and the characteristics of the leader manager are mentioned. Finally, the traditional manager of the traditional management approach and the leader of the new public management concept are compared.