Türkmen Şair Kerim Gurbannepesov'un 'Acı Günler Süyci Günler' adlı eserinin bağlam sözlüğünün oluşturulması
Creatıng The Context Dıctıonary Of Turkmen Poet Kerım Gurbannepsov's Work Named 'Acı Günler Süyci Günler'
- Tez No: 602248
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİ ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Kerim Gurbannepesov, Acı Günler Süyci Günler, bağlamlı dizin, iĢlevsel sözlük, Turkmen Turkish, Kerim Gurbannepesov, Acı Günler Süyci Günler, context dictionary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 438
Özet
Sözcükler, kullanıldığı yere göre her zaman akla ilk gelen anlamını vermeyebilir. Çoğu sözcük birden fazla bağlamda kullanılabildiği için onları bağımsız olarak değil metnin bütünüyle iliĢkilendirmek gerekir. Bu konuda araĢtırmacılara ve okuyuculara fayda sağlamak adına bağlamlı dizin ve iĢlevsel sözlük çalıĢmaları yapılmaktadır. Bu sözlük çalıĢmaları TEBDĠZ (Türk Edebiyatı Bağlamlı Dizinleri ve ĠĢlevsel Sözlüğü) ile sistemleĢmiĢtir. Bu çalıĢmada da Kerim Gurbannepesov‟un“Acı Günler Süyci Günler”adlı eserin bağlam sözlüğü TEBDĠZ yardımı ile hazırlanmıĢtır. Bu çalıĢma ile Türk dünyası edebiyatları için büyük önem taĢıyan Kerim Gurbannepesov‟u tekrar anmak ve Türkmen Türkçesinde daha önce yapılmamıĢ olan bağlam sözlüğü çalıĢmasının ilk defa yapılması amaçlanmıĢtır. Bunlarla birlikte Ģairin hayatı, edebi kiĢiliği, eserleri, Ģair hakkında literatür çalıĢması iv gibi konularda bilgiler verilip Türkmenler ve Türkmen edebiyatına değinilmiĢtir. Böylelikle eserin kelime hazinesi hem de Kerim Gurbannepesov‟un üslup özellikleri ortaya konulmaya çalıĢılmıĢtır. Türkmen Türkçesi üzerine yapılan çalıĢmaların az olması nedeniyle yapılacak nitelikli çalıĢmaların bilim dünyasına katkıda bulunması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Words may not always give the first meaning that comes to mind, depending on where they are used. It is necessary to associate them with the entire text, not independently since most words can be used in more than one context, Contextual index and functional dictionary studies are being conducted in order to advantage the researchers and the readers on this subject. These dictionary studies have been systematized with TEBDĠZ (Turkish Literature Contextual and Functional Dictionary). In this study, contextual dictionary of Kerim Gurbannepesov's“Acı vi Günler Süyci Günler”was prepared with the help of TEBDĠZ. The aim of this study is to remember Kerim Gurbannepesov, who is of great importance for Turkish world literature and to make the first ever contextual index and functional dictionary study in Turkmen Turkish which has not been done before. In addition, it has been given information aboout the poet's life, his literary personality, his works and literature studies about the poet and Turkmens and Turkmen literature were mentioned. Thus, the vocabulary of the work and the stylistic features of Kerim Gurbannepesov were tried to be put forward. It is hoped that qualified studies will contribute to the scientific world due to the limited number of studies on Turkmen Turkish.