Kolostrum ve mature anne sütünün total lipit ve yağ asitleri bileşimi ile maternal serum yağ asitleri arasındaki ilişki ve bu ilişki üzerine maternal beslenmenin etkisi
The Effect of maternal dietary fatty acids intakes on the fatty acid composition of colostrum and mature milk as well as serum in Turkish women
- Tez No: 60235
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü yağ asitleri, seram yağ asitleri, EPA, DHA, EFA iv
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Kolostrum ve mature anne sütünün total lipit ve yağ asitleri bileşimi ile maternal serum yağ asitleri arasındaki ilişki ve bu ilişki üzerine maternal beslenmenin etkisini göstermek amacıyla planlanan bu çalışma; yaşlan 18-35 yıl arasında olan sağlıklı 15 emzikli kadm üzerinde iki aşamalı olarak yapılmıştır. Kadınlardan,doğumdan sonraki ilk beş günü oluşturan I.dönemde; kolostrum sütleri ve kanlan, Il.dönemde (laktasyonun 15. gününden itibaren ) mature sütleri ve kan örnekleri alınmıştır. Her iki dönemde de kolostrum ve mature sütte, serumda total lipit ve yağ asitleri bileşimi analiz edilmiştir. Aynca bu dönemlere ilişkin, üçer günlük besin tüketim kayıtlan ile enerji, besin öğeleri ve diyet yağ asitleri tüketim miktarlan hesaplanmıştır.Kolostrum ve mature anne sütünün yağ asitleri bileşimi arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p0.05). Maternal diyet ile mature sütün MUFA, n3 PUFA ve n6/n3 PUFA'leri arasında önemli bir ilişki saptanmıştır (r=0.501~0.559, p0.05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre; kolostrum ve mature sütün yağ asitleri bileşimi ile serum yağ asitleri arasındaki ilişkiyi, maternal diyetin etkilediği, serum ve süt yağ asitleri bileşimini değiştirebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fifteen lactating volunteer women the age between 18-35 years were participated into the study. After deliverred between first and fifth days the colostrum (period I) and on 15th and after lactation days (period II) the mature milk samples were collected from each mothers. At the same periods, the fasted serum samples were also collected for the determination of fatty acid contents. Daily dietary consumption of foods were recorded from each subject in both periods for three consecutive days.