Kayseri ili meyve bahçelerinde Akdeniz Meyve Sineği,Ceratitis capitata Wiedemann (Diptera: Tephritidae)'nın yayılışı, popülasyon yoğunluğu ve zararı üzerine araştırmalar
Distribution, population density and damage of Mediterranean fruit fly, Ceratitis capitata Wiedemann (Diptera: Tephritidae) in ochards, Kayseri province
- Tez No: 602485
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN CANHİLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceratitis capitata, Akdeniz meyve sineği, Kayseri, zarar, Ceratitis capitata, Mediterranean fruit fly, Kayseri, damage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
KAYSERİ İLİ MEYVE BAHÇELERİNDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ, Ceratitis capitata WIEDEMANN (DIPTERA: TEPHRITIDAE)'NIN YAYILIŞI, POPÜLASYON YOĞUNLUĞU VE ZARARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Bayram BÜYÜKBAŞ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2019 Danışman: Prof. Dr. Ramazan CANHİLAL ÖZET Geniş bir konukçu yelpazesine sahip olan Akdeniz meyve sineği (AMS) [Ceratitis capitata Wiedemann, 1824 (Diptera: Tephritidae)] dış karantina etmenleri arasında bulunmaktadır. İhraç edilen ürünlerde toleransı sıfırdır. Gümrüklerden gönderilen ürünlerde bir meyvenin bile bulaşık olması ürün sevkiyatının durmasına neden olmaktadır. Dünyanın subtropik ve tropik tüm alanlarına yayılmış durumdadır, diğer meyve sineği gruplarına göre serin iklimlere de uyum gösterebilmesi nedeniyle ilimizdeki meyve üretimi açısından AMS'ni de önemli zararlı konumuna getirmiştir. Zararlının mevcudiyeti, yayılımı, hangi meyvelerde ne kadar zarar yaptığı ve popülasyonu ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda, zararlının ilimizde kışlamadığı tespit edilmiştir. İlimize gelen yaş meyve ve sebzeler ile taşınarak geldiği düşünülmektedir. Zararlı 1-2 döl vermektedir. Yoğun olduğu dönemlerde şeftalide %14, kayısıda %9 ve elmada (Golden) %12 oranında zarar verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DISTRIBUTION, POPULATION DENSITY AND DAMAGE OF MEDITERRANEAN FRUIT FLY, Ceratitis capitata Wiedemann (DIPTERA: TEPHRITIDAE) IN OCHARDS, KAYSERI PROVINCE Bayram BÜYÜKBAŞ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, December 2019 Supervisor: Prof. Dr. Ramazan CANHILAL ABSTRACT The Mediterranean fruit fly (AMS) [Ceratitis capitata Wiedemann, 1824 (Diptera: Tephritidae)] has a wide range of hosts. Tolerance is zero for exported products. Even if a fruit is contaminated in the products sent from the customs, the shipment of the product will stop. It is spread all over the subtropical and tropical areas of the world and, due to its ability to adapt to cool climates compared to other fruit fly groups, it has also made AMS an important pest for fruit production in our province. Investigations have been conducted on the presence, spread, damage and population of the pests. In the studies conducted, it was determined that the pest could not overwinter in our province. It is thought that it came to our city by moving with fresh fruits and vegetables. It gives 1-2 harmful offspring. It was determined that it caused 14% damage in peach, 9% in apricot and 12% in apple (Golden) during intense periods.