Internationalization methods of cosmetics companies in Turkey: A descriptive study
Türkiye'deki kozmetik şirketlerinin uluslararasılaşma yöntemleri: Betimleyici bir çalışma
  1. Tez No: 602509
  2. Yazar: GÜL ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRGE ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Uluslararasılaşma Methodları, Kozmetik, Internationalization, Internationalization Methods, Cosmetics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzün küresel ortamında uluslararasılaşma birçok şirket için kaçınılmazdır. Uluslararasılaşan şirketler, karşılaşılan riskler ve elde edilen ödüller bakımından değişiklik gösteren farklı yöntemler kullanırlar. Eski endüstri alanlarından biri olan kozmetik sektörü de uluslararası rekabetten etkilenmektedir. Türk kozmetik şirketlerinin tanınmış birçok markası vardır ve bu ürünlere olan talep de uluslararası olarak artmaktadır. Türk kozmetik ürünlerine uluslararası alanda artan talep doğrultusunda; bu çalışma, seçilen kozmetik şirketlerinin uluslararasılaşma yöntemlerine odaklanmaktadır. Bu çerçevede, çalışmanın amacı kozmetik şirketlerinin uluslararasılaşma yöntemlerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. 20 kozmetik şirketinden elde edilen verilerin ikincil analizine dayanarak, çalışma betimsel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Bulguların belirttiği gibi, 20 kozmetik şirketinin tümü, büyüklüklerine ve ürün gruplarına bakılmaksızın ihracat yapmayı tercih etmektedir. Ayrıca, bulgulara göre, şirketlerin çoğu doğrudan ihracat yapmaktadır. Uluslararasılaşma, sektördeki başarı için kilit bir faktör olduğundan, şirketlerden bir tanesinin kuruluşundan bu yana ihracat yöntemini kullandığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı şirketlerin uluslararasılaşma yöntemlerinden; franchising, fason üretim ve doğrudan yabancı yatırım yöntemlerini kullandığı da tespit edilmiştir. Bu yöntemler gibi daha riskli olan uluslararasılaşma yöntemlerinden faydalanan şirketler büyük ölçekli ve daha eskiden kurulan şirketlerdir. Bunun yanı sıra, Türk ve yabancı şirketler arasında doğrudan yabancı yatırım açısından farklılıklar bulunmaktadır. Yabancı şirketin kahverengi alan yatırımını tercih ettiği ve tanınmış Türk kozmetik şirketlerinden birinin hisselerini satın aldığı, Türk şirketinin ise yatırım yaparken yeşil alan yatırımını tercih ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's global environment internationalization is inevitable for many companies. Internationalized companies use different methods which differ in terms of risk encountered and rewards gained. Being one of the ancient industries, cosmetics industry is affected from international competition. There exists many well-known brands of Turkish cosmetics companies, and the demand for the products is growing internationally. In line with increasing demand for Turkish cosmetics products internationally, this study focuses on internationalization methods of selected cosmetics companies. Within this frame, the aim of the study is to determine and compare the internationalization methods of cosmetics companies. Based on secondary analysis of data from 20 cosmetics companies, the study is conducted as a descriptive research. As the findings indicate, all of 20 cosmetics companies prefer exporting, regardless of their size and product groups. Besides, according to the findings, most of the companies use direct exporting. Since internationalization is a key factor for the success in the industry, it was noticed that one of the companies use export method since its establishment. It was also found out that some companies use other internationalization methods which are franchising, contract manufacturing and foreign direct investment. The companies that are engaged in such more riskier internationalization methods are large-scaled and older companies. Furthermore, there exists differences in terms of foreign direct investment between Turkish and foreign companies. It was determined that foreign company preferred brownfield investment and acquired the shares of one of the well-known Turkish cosmetics company, whereas greenfield investment was preferred by Turkish company.