et-Teysîr fi't-Tefsîr'in Âl-i İmrân Sûresi 146-200. âyetleri (190-214. Varaklar) bağlamında tahkik ve değerlendirmesi
The edition and evaluation of the verses (146-200) Of Al-İ İmran Chapter (Between The 190th And 214th Leaves) İn Et-Teysîr Fi't-Tefsîr
  1. Tez No: 602510
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, Âl-i İmrân Sûresi, Tahkik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada Ömer Nesefî'nin“et-Teysîr fi't-Tefsîr”adlı eserinde, Âl-i İmrân Sûresi'ni içeren el yazmaları incelenmiştir. Ömer Nesefî, yaşadığı dönemin ve yetiştiği coğrafyanın da etkisiyle, çalışmaları sayesinde sadece müfessir olarak değil kelâmcı, hanefî fakihi, tarihçi, nahiv âlimi ve edebiyatçı olarak da tanınmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm üç başlıktan oluşmaktadır. İlk başlıkta“et-Teysîr fi't-Tefsîr”in özelliklerinden ve müfessirin bu eseri telif ederken yararlandığı kaynaklardan kısaca bahsedilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde ise eser rivâyet ve dirâyet yöntemi açısından incelenmiştir. Rivâyet yönteminde,“et-Teysîr fi't-Tefsîr”Kur'ân'ın Kur'ân'la, Kur'ân'ın sünnetle, Kur'ân'ın sahâbe görüşleriyle ve Kur'ân'ın tâbiîn görüşleriyle tefsiri açısından tahlil edilmiştir. Dirâyet yönteminde ise dilbilimsel, kelâmî ve tasavvufî açıdan tefsirleri tahlil edilmiştir. İkinci bölümde“et-Teysîr fi't-Tefsîr”in Âl-i İmrân sûresi 146-200. âyetler arası tahkikli metni yer almaktadır. Eserin tahkikinin hazırlandığı bu bölüm için Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi 67/1-8 noda kayıtlı olan nüsha esas kabul edilmiştir. Tahkikte kullanılan ikinci nüsha ise Nuruosmaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde mevcut olan 249 nolu nüshadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the manuscripts of Âl-i Imrân chapter are examined in the book of Omar Nesefî's "et-Teysîr fi't-Tefsîr. The first consists of three titles. In the first title, features of Et-teysîr fi't- tefsir and the sources that the commentator has utilized during the compilation of this book are briefly mentioned. In second and third headings, the related section is studied and examined in terms of narrative (rivâyet) and (dirâyet) method. As narrative method, Et- Teysîr Fi't Tefsîr has been analyzed Qur'an with Qur'an, Qur'an with Sunnah, Qur'an with companions of prophet Mohammed (S.A.V) and Qur'an with the generation of Muslim who followed the Sahaba (Tabiun). In the sagacity method; linguistic, theology and Sufi comments in tafsir were analyzed. In the second section; there is a verifying text of the verses (146-200) in et-Teysîr fi't-tefsîr. For this section, where the verification of the book was prepared, the copy registered in Manisa provincial public library 67/1-8 was accepted. The second copy used in the is the Nuruosmaniye copy no: 249. Keywords : Omar Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, of Âl-i Imrân chapter, Edition.