Geriatrik hasta populasyonunda kırılganlık ile alfa klotho protein ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between frailty andalpha klotho protein in geriatric patients
  1. Tez No: 602536
  2. Yazar: YASEMİN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. MURAT VARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa klotho protein, FRAİL ölçeği, geriatrik sendrom, kırılganlık, Alpha Klotho protein, FRAIL scale, frailty, geriatric syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç:“Geriatrik sendrom”tanımıyla yaşlı bireylerde farklı mekanizmaların neden olduğu aynı semptomlar tanımlanmakta olup kırılganlık sık görülen geriatrik sendromlardandır. Kırılganlık; ilerleyen yaşla birlikte bireyin çoklu nedenlere bağlı olarak azalmış dayanıklılık, kuvvet kaybı ve psikolojik fonksiyon kaybı sonucunda artmış bağımlılık ve/veya ölümle sonuçlanan medikal bir sendromdur. Kırılganlık oluşumunun gen düzeyinde daha net aydınlatılabilmesi için elimizde yeterli veri yoktur. Klotho geni ise yaşam ömrünü uzatan birçok fonksiyonu olan, yaşlanma karşıtı bir gen olarak tanımlanmış olup, biz bu çalışmamızda kırılganlık ile alfa klotho protein ilişkisini araştırmayı amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmaya 65 yaş ve üzeri, akut hastalığı, fiziksel engeli, ileri demansı olmayan 45 kırılgan ve 44 kırılgan olmayan toplam 89 hasta katılmıştır. Bu hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, Türkçe geçerlilik ve güvenirliği olan FRAİL ölçeği, kapsamlı geriatrik değerlendirme yapılmış olup, kesitsel olarak yapılan bu çalışmada rutin laboratuvar testlerine ek olarak serum alfa klotho protein düzeylerinin ölçümleri yapıldı ve kırılgan ve kırılgan olmayanların verileri karşılaştırıldı. Bulgular: 44 kontrol ve 45 kırılgan olan toplam 89 hastayı kapsayan çalışmamızda; hastalarda bakılan serum alfa klotho düzeyleri kontrol grubunda ortalama 0,76±1,01 ng/ml, kırılgan grupta ortalama 0,54±0,61 ng/ml olarak saptanmış olup her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. (p = 0,286). Kırılgan hastalarda kontrol grubuna göre C-reaktif protein (CRP) düzeyleri yüksek, hemoglobin (Hb) değerleri anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Bu durum kırılganlık oluşumunda rol alan kronik inflamasyona bağlı anemiyi ve C-reaktif protein yüksekliğini açıklamaktadır. Çalışmamızda hastaların C-reaktif protein değeri arttıkça, alfa klotho protein düzeylerinin azaldığı görülmüştür (p = 0,022). Hemoglobin düzeyi ve alfa klotho protein arasındaki ilişkiye baktığımızda ise çalışmadaki hastaların hemoglobin düzeyleri yükseldikçe, alfa klotho düzeylerinin de yükseldiği saptanmıştır (p = 0,018). Çalışmamızda Kırılgan hasta grubunda koroner arter hastalığı (KAH), konjestif kalp yetmezliği (KKY) ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) sıklığının anlamlı olarak daha fazla olduğu dikkati çekmektedir.. Tartışma ve sonuç: Bizim çalışmamızda alfa klotho protein düzeyi ile kırılganlık arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak; inflamasyon belirteçlerinden olarak sayılan C-reaktif protein düzeyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde kırılgan bireylerde artmış olarak saptanmış olup kronik inflamasyonun kırılganlığın oluşumunda yer aldığı hipotezini destekler niteliktedir. Yaşlanma karşıtı bir protein olarak tanımlanan alfa klotho düzeylerinin C-reaktif protein yüksekliğinde azaldığının saptanması kırılganlık oluşumunda alfa klotho düzeylerinin önemli olabileceğine işaret etmektedir. Yine literatüre benzer şekilde kırılgan hastalardaki kronik inflamasyona bağlı kronik hastalık anemisi varlığı çalışmamızda da anlamlı düzeyde farklı olarak saptanmıştır ve hemoglobin düzeyleri kırılgan grupta daha düşük olarak kaydedilmiştir. Çalışmamızda hemoglobin düzeylerinin yükseldikçe alfa klotho düzeylerinin yükselmesi de alfa klotho ile kırılganlık arasında ilişki olabileceğini kuvvetle düşündürmektedir. Ancak; klothoyu etkileyen diğer parametrelerin varlığı da göz önünde bulundurularak daha fazla hasta ile yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışma verilerimiz yeni çalışmalara ışık tutabilir. Daha önce yapılmış bazı çalışmalarda koroner arter hastalığı, konjestif kalp yetmezliği ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı olan hastalarda alfa klotho düzeyi anlamlı düzeyde düşük saptanırken, çalışmamızda anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The definition of 'Geriatric Syndrome' defines the same symptoms caused by different mechanisms in elderly individuals and frailty is one of the common geriatric syndromes. Frailty; is a medical syndrome resulting in decreased endurance, loss of strength and loss of psychological function due to multiple causes of the individual with advancing age, resulting in increased dependence and / or death. We do not have sufficient data to clarify frailty formation at gene level. Klotho gene has been defined as an anti-aging gene with many functions that prolong the life span and we aimed to investigate the relationship between frailty and alpha Klotho protein. Materials and Methods: A total of 89 patients aged 65 years and older, 45 of whom were frail and 44 of whom were not frail, without acute disease, physical disability and advanced dementia, included in the study. Within the scope of the study, sociodemographic and clinical information form, Turkish version of the validity and reliability of the FRAIL scale, and comprehensive geriatric assesment were evaluated. In addition to routine laboratory tests, plasma alpha Klotho protein levels were measured in blood tests. Results: In our study, which consisted of 89 patients with 44 controls and 45 frail; The mean alpha Klotho levels of the patients were 0.76 ± 1.01 ng / ml in the control group and 0.54 ± 0.61 ng / ml in the frail group, but there was no statistically significant difference between the two groups (p = 0.286). C-reactive protein (CRP) levels were significantly higher and hemoglobin (Hb) levels were significantly lower in the frail patients compared to the control group. This explains the chronic inflammation, which causes frailty formation is related anemia and the high plasma C-reactive protein. In our study, it was observed that alpha Klotho protein levels decreased as C-reactive protein values increased (p = 0.022). When we look at the relationship between hemoglobin level and alpha Klotho protein, it was found that as the hemoglobin levels of the patients increased, alpha Klotho levels increased (p = 0.018). In our study, the frequency of coronary artery disease, congestive heart failure and chronic obstructive pulmonary disease was significantly higher in the frail patients group. Discussion and Conclusion: In our study, no significant relationship was found between alpha Klotho protein level and frailty, but the C-reactive protein level, which is considered as one of the markers of inflammation, has been found to be increased significantly in frail individuals and supports the hypothesis that chronic inflammation is involved in the formation of frailty. Alpha Klotho levels, which are defined as an anti-aging protein, decrease in Creactive protein height, indicating that alpha Klotho levels may be important in the formation of frailty. Similar to the literature, the presence of chronic disease anemia due to chronic inflammation in frail patients was found to be significantly different in our study and hemoglobin levels were lower in the frail group. In our study, as hemoglobin levels increased, alpha Klotho levels increased, suggesting that there may be a relationship between alpha Klotho and frailty, but considering the presence of other parameters affecting alpha Klotho, further studies are needed with more patients. Our study data can shed light on new studies. In some previous studies, alpha Klotho levels were significantly lower in patients with coronary artery disease, congestive heart failure and chronic obstructive pulmonary disease, but no significant relationship was found in our study.