Anasınıfı ve bağımsız anaokullarında bulunan öğrenme merkezlerinin öğretmen görüşlerine ve gözleme dayalı olarak incelenmesi
Examination of learning centers in kindergarten and independent kindergartens based on teacher views and observation
- Tez No: 602554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLİMAT OYA RAMAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Kurumları, Okul Öncesi Öğretmenleri, Öğrenme Merkezleri, Preschool Education Centers, Preschool Teachers, Learning Centers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, bağımsız anaokullarındaki sınıflar ile ilköğretim bünyesindeki anasınıflarında bulunan öğrenme merkezlerinin durumunu saptamak ve öğretmenlerin bu konudaki görüşlerini almak amacıyla yapılmıştır. Nitel desende düzenlenen genel tarama modelindeki bu araştırmanın çalışma grubu, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki anaokulları ve ilköğretim bünyesindeki anasınıflarından tesadüfi yöntemle seçilen 141 sınıf ve buralarda görev yapan 141 okul öncesi öğretmeninden oluşmuştur. Veri toplamak amacıyla öğretmenlerle yapılandırılmış görüşme yapılmış, sınıflar ise araştırmacı tarafından hazırlanan gözlem formuna göre incelenmiştir. Veri analizinde içerik analizi ve frekans analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğrenme merkezleri halen hedeflenen düzeyde değildir. Sınıf içi uygulamaları konusunda bir çok eksik bulunmaktadır. Gerek imkanların gerekse öğretmenlerin bu konudaki bilgi birikimlerinin arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study is carried out to determine the situation of learning centers which are exist in independent kindergarden classes and elementary school on-site kindergardens and to get opinions from teachers about this issue. This research group in general screening model is aranged in qualitative pattern, formed in 141 classes and 141 pre-school teacher assigned these classes picked randomly from Istanbul's province Kucukcekmece kindergardens and elementary school on-site kindergardens. To collect data structured meetings were done with teachers, classes were examined according to observation form prepared from researchers. Content and frequency analyses were used in data analysis. Based on obtained results, learning centers are not at the desired level. There are many lackings in in-class applications. Both facilities and knowledge of teachers in this subject needs to be increased.