Atatürk döneminde Türkiye ve Kıbrıs Türkleri
Turkey and the Turks of Cyprus in Atatürk's time
- Tez No: 602592
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET LUTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Atatürk, Lozan Antlaşması, Kıbrıs Türkleri, Atatürk İlke ve İnkılapları, Milli Mücadele, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler, Hamidiye Zırhlısı, Cyprus, Atatürk, Lausanne Treaty, Turkish Cypriots, Ataturks's Principles and Reforms, Turkish National Struggle, Social and Cultural Activities, Hamidiye Armored Ship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kıbrıs adası çeşitli devletler tarafından yönetildikten sonra 1571 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. Bu Ortodoks halk için olumlu bir gelişmedir. 4 Haziran 1878 tarihli anlaşma ile İngiltere adanın yönetimini eline geçirmiştir. 1.Dünya Savaşı sırasında ise adayı ilhak ettiğini bildirmiştir. Milli Mücadele döneminde Türkler Anadolu'daki gelişmeleri maddi ve manevi olarak desteklemişlerdir. Lozan Anlaşması'nın 16. 20. ve 21. maddeleri Kıbrıs ile ilgilidir. Lozan sonrasında adada konsolosluk açılması, gelen göçmenlerin ihtiyaçlarının giderilmesi, öğretmen gönderilmesi, öğrencilerin Türkiye'de okutulması, konsolosluğun Kıbrıs ile ilgili hazırladığı raporlar ve Kıbrıs Türklerine yapılan destekler ile Kıbrıs Türkleri ile olan irtibat devam ettirilmiştir. Kıbrıs Türk toplumu da Atatürk İlke ve İnkılaplarını hemen kabul etmiş ve uygulamaya başlamıştır. İngiliz yönetimin karşıt çabaları Kıbrıs Türklerini durduramamıştır. Hamidiye Zırhlısı'nın ziyareti mesaj veren bir ziyaretti. Halkın bu gemiyi coşkuyla karşılaması, Türkiye ve Kıbrıs arasındaki sosyal-kültürel faaliyetler ve Türkiye'nin afetler yaşanan zor zamanlarında destek olması ada Türklerinin Türkiye Cumhuriyeti'ne olan bağlılıklarını gösteren olaylardır. Kıbrıs Türkleri Rumların Enosis çabaları karşısında da sürekli direnç göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
After being governed by different countries, Cyprus Island was conquered by Ottoman Empire. This is good for Orthodox people. England gets the administration of the island with the treaty signed on June 4 1878. During World War I, England adjects Cyprus and declares it. During Turkish Indepence War, Turkish Cypriots supported the national struggle in Anatolia materially and morally. 16th,20th and 21st entries of Lousanne Treaty are about Cyprus. After Lousanne Treaty, Turkish Republic stayed in touch with the Turkish society in Cyprus via opening consolate, taking care of immigrants, providing teachers for Turkish Schools in Cyprus, educating Turkish Cypriots in Turkey, consolate raports about Turks in Cyprus and giving support to Turkish Cypriots. And Turkish people in Cyprus accepted and applied immediately Ataturk's Principles and Reforms. Local government's opponent efforts couldn't stop Turkish Cypriots. The visit of Hamidiye Armored Ship contained a message. Enthusiastic welcome of Turkish people for this visit, social and cultural activities between Turkey and Turkish Cypriots, and the support of Turkish Cypriots for Turkey in difficult times are the events that shows the devotion of Turkish Cypriots to Turkish Republic. Turkish Cypriots always resisted against the Enosis efforts of Greek Cypriots.