Refah devleti anlayışı ve refah devleti ülkelerindeki vergi politikaları
The welfare state approach and tax policies in welfare state countries
  1. Tez No: 602607
  2. Yazar: SERCAN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Vergi Politikaları, Sosyal Hizmetler, Welfare State, Tax Policies, Social Services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başları insanlık tarihi açısından önemli olaylara sahiptir. Fransız İhtilali, ulus devletlerin yıkılmaya başlamasına ve yerine yeni devletlerin kurulmasına sebep olmuştur. İlerleyen zamanda Sanayi Devrimi ile birlikte süreç hızlanmıştır. Sanayi devriminin yaşanmasının ardından üretim hızlanmıştır. Makineleşme ile de emek gücüne olan ihtiyaç azalmıştır. Bunun sonucunda da işsizlik oranlarında artışlar meydana gelmiştir. Söz konusu işsiz kesimin varlığı sermayenin emek üzerindeki baskısını arttırmıştır. Çalışanların düşük ücret ve içinde bulunduklar zor koşullar sebebiyle devletler çalışan kesimin koşullarının iyileştirilmesi, çalışmayan kesimlerin ise hayatlarını idame ettirebilmeleri için bir takım sosyal haklar tanımıştır. Bu da günümüz refah devletlerinin oluşmasında atılan ilk adımlardan biridir. 1929 büyük buhranı ekonomi tarihinde yeni bir sayfanın açılmasına sebep olmuştur. Söz konusu krize kadar kabul görmüş ve uygulanmış olan liberal ekonomi teorisi krize çare olamamıştır. Böylece o dönemin önemli iktisatçılarından olan J.M.Keynes'in de ifade ettiği gibi devletin piyasadan uzak durmaması ve ekonomiye müdahil olması gerektiği tezi kabul görmeye başlamıştır. Bu bağlamda devlet ekonomide daha fazla aktif olarak yer almıştır. Ekonomide özel kesimin yanında kamu kesiminin de varlığı piyasa dengesini emeğin lehine değiştirmiştir. Çalışanlara verilen sosyal haklar çalışma ve yaşam koşullarını daha iyi hale getirmiştir. İkinci Dünya Savaşından sonra da refah devletine olan ihtiyaç daha da artmıştır. Refah devleti 1945-1970 yılları arasında da altın çağını yaşamıştır. Fakat 1970'li yıllarda yaşanan petrol krizi ve diğer ekonomik sorunlar Keynesyen politikaların sarsılmasına sebep olmuştur. Ardından bütün dünyaya yayılan küreselleşme ile beraber müdahaleci devlet anlayışı zarar görmüştür. Bunun sonucunda da refah devleti anlayışı önemli ölçüde törpülenmiş ve değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The end of the 18th century and the beginning of the 19th century have important events in terms of human history. With the French Revolution, nation-states began to be destroyed and led to the establishment of new states instead. In the future, the process accelerated with the Industrial Revolution. Following the industrial revolution, production accelerated. The need for labor power decreased with mechanization. As a result, there has been an increase in unemployment rates. The existence of the unemployed in question increased the pressure of capital on labor. Due to the low wages and difficult conditions of the workers, the states granted some social rights in order to improve the conditions of the working class and to ensure the survival of the non-working groups. This is one of the first steps taken in the formation of today's welfare states. The Great Depression of 1929 led to a new chapter in the history of economics. The liberal economic theory, which was accepted and applied until the crisis in question, could not cure the crisis. Thus, as J.M.Keynes, one of the most important economists of that period, stated that the thesis that the state should not stay away from the market and intervene in the economy began to be accepted. In this context, the state has become more active in the economy. The existence of the public sector as well as the private sector in the economy has changed the market balance in favor of labor. Social benefits given to employees have improved working and living conditions. After the Second World War, the need for a welfare state increased. The welfare state lived its golden age between 1945-1970. But the oil crisis of the 1970s caused Keynesian policies to be shaken. Then, with the globalization spreading all over the world, the concept of interventionist state was damaged. As a result, the understanding of the welfare state has not changed completely but has been drastically and experienced a change.