Et-Teysîr fi't-Tefsîr'in Hûd sûresi (19-53. varaklar) bağlamında metod ve tahkîki
Method and edition of at-tayseer fi al-tafseer in the context of Hûd chapter(Waraqs 19-53)
- Tez No: 602612
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nesefî, et-Teysir fi't-Tefsir, Hûd Sûresi, Metod, Tahkîk, Nasafi, at-Tayseer fi al-Tafseer, Hûd Chapter, Method, Edition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Nesefî'nin“et-Teysîr fî't-Tefsîr”adlı el yazması eserinden Hûd Sûresi'nin yer aldığı kısımlar ele alındı. Müfessirimiz Nesefî'nin mezkûr eseri ile ilgili çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümü araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ile ilgili bilgileri içermektedir. Birinci bölüm rivâyet ve dirâyet tefsiri hakkındadır. Bu bölümde Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri, Kur'ân'ın sünnet ile tefsiri ve Kur'ân tefsirinde kıssalar ve isrâîliyyât konuları ele alınmıştır. Dirâyet tefsiri kısmında dilbilimsel açıdan, fıkıh ilmi açısından ve tasavvufi açıdan tefsirlere yönelik çeşitli yaklaşımlar ele alınmıştır. Kur'ân ilimleri açısından yöntem kısmında ise esbâb-ı nüzûl ile vücûh nezâir vb. kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde ise Hûd Sûresinin bulunduğu 19-53 numaralı varakların tahkîkli metni verilmiştir. Metin içerisinde geçen âyet, hadis, şiir ve alıntıların kaynakları dipnotta verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we discussed the parts in Nasafi's manuscript“at-Tayseer fi al-Tafseer”which includes Hûd Chapter. The present study on Nasafi's abovementioned work consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. The introductory section provides information about the subject, aim, method, and sources of the research. The first part is about riwaya and diraya commentaries. It deals with the interpretation of the Quran by the Quran, interpretation of the Quran by the Sunnah, and the narratives and israiliyyat in commentaries. In the section about diraya commentaries, we discussed several approaches to commentaries in terms of linguistics, fiqh, theology and Sufism. In the section dealing with the method in terms of Quranic sciences, we examined the concepts of asbab al-nuzul, wucuh nazair and etc… In the second part, the edition text of the waraqs that includes Hûd Chapter (numbered 19-53) is given. The sources of verses, hadiths, poems, and quotations in the text are given in footnotes.