Tasarrufun iptali davalarında özel dava şartları
Implied cause of actions in action for rescission
- Tez No: 602625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tasarrufun iptali davası, dava şartları, özel dava şartları, icra ve iflâs hukuku, Action for rescission, cause of actions, implied cause of actions, debt enforcement and bankruptcy law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tasarrufun iptali davası borçlunun haciz veya iflâs öncesi hileli tasarruflarını, alacaklı yönünden hükümsüz kılarak; borçlunun eksilttiği malvarlığını alacaklı yönünden haczedilebilir, iflâs masası yönünden de masaya dâhil edilebilir hale gelmesini sağlayan davadır. Tasarrufun iptali davası bakımından borç ödemeden aciz belgesi İcra ve İflâs Kanununda düzenlenen özel bir dava şartıdır. Bunun yanı sıra Yargıtay tarafından kabul edilen özel dava şartları da vardır. Bunlar; gerçek bir alacağın olması, icra takibinin kesinleşmesi ve iptali istenen tasarrufun takip konusu borcun doğumundan sonra yapılmış olmasıdır. Çalışmada borç ödemeden aciz belgesi ve Yargıtay tarafından kabul edilen özel dava şartları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The action for rescission causes a cancellation of possession of the debtor in case of doubtful dispositions before attachments and bankruptcy from the part of the creditor. It is the action that enables the creditor to attach the property that has been reduced by the debtor, and from the part of the bankrupt's estate provides to include the same property to the bankrupt's estate. From the perspective of the action for rescission, the proof of insolvency without paying the debt is an implied cause of action regulated by the Debt Enforcement And Bankruptcy Code. Furthermore, there are also some implied cause of actions accepted by the Turkish Court of Cassation. These include a real creditor, a finalization of the execution proceeding and the fact that the follow-up of the requested disposition has been started after the time of debt. In the present study, the proof of insolvency without paying the debt, and the acceptance of implied cause of actions by the Turkish Court of Cassation have been analyzed.