Sevban bin Bücdüd ve hadis ilmindeki yeri
Sevban bin Bucdud and his place in the hadith science
- Tez No: 602637
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sevban bin Bücdüd, Sahabe, Hadis, Sünnet, Sevban bin Bucdud, Companion, Hadith, Tradition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hz. Muhammed (s.a.v) Allah'tan almış olduğu mesajın ilk uygulayıcısı olmuş ve böylece ashabına rol model olarak onlara öğretmiş, İslamiyetin geniş topluluklara yayılmasını sağlamıştır. Kur'an-ı Kerîm'i en iyi şekilde anlamak ve hayatına rehber edinerek uygulamak isteyen sahabe, Resulullah'ın rahle-i tedrisinden geçerek İslamiyetin sonraki nesillere aktarılmasında etkin rol oynamışlardır. İlk dönem İslam neslinin önemli simalarından biri de Sevban bin Bücdüd'dür. İslamiyet'in ilk dönemlerinde Müslüman olup, Hz. Peygamber (s.a.v)'in etrafında olmuş ve hizmetinde bulunmuştur. O'ndan (s.a.v) Yüz yirmi sekiz hadis rivayet etmiştir. İslam tarihinde önemli bir yeri olan Sevban bin Bücdüd ile ilgili yaptığımız bu çalışma giriş ve iki bölümü ihtiva etmektedir. Birinci bölümde İbn Bücdüd'ün hayatı ve hadis ilmindeki yeri ele alınmıştır. İkinci yani son bölümde Sevban Bin Bücdüd'ün Kütüb-i Sitte içerisinde yer alan hadisleri tasnif edilmiş ve incelemeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hz. Muhammed (s.a.v) was the first practitioner of the message that he received from Allah, and thus he taught his companions as their role model, and made Islam to spread to large communities. Companions who want to understand Qur'an in the best way and apply it to guide to their lives had been thought by the Prophet and played an active role in passing Islam to next generations. One of the important figures of the early Islamic generations was Sevban bin Bucdud. He became Muslim in the early periods of Islam, be around the Prophet (s.a.s) all the time, learnt from him and narrated one hundred twenty-eight hadiths from him (s.a.s). This study that we made about Sevban bin Bucdud consists an introduction and two parts. In first part, we discussed Ibn Bucdud's life and his place in the discipline of hadith. In the second chapter which is also last, we tried to classify and analyze Sevban bin Bucdud's hadiths in Kutub-u Sitte.